Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In de voetstappen van zijn vader: dit waren de schooljaren van koning Charles

2 maart 2024 · Leestijd 3 min

Koning Charles brak met een lange traditie toen hij zijn opleiding niet thuis kreeg, maar op een school buiten het paleis. Zijn schoolcarrière was niet zonder uitdagingen, en zijn koninklijke afkomst werd hem door zijn klasgenoten niet altijd in dank afgenomen. Wij blikken terug op de onstuimige schooltijd van koning Charles.

Charles is de eerste Britse troonopvolger die aan een universiteit is afgestudeerd. Zijn moeder, wijlen koningin Elizabeth, kreeg thuisscholing in het paleis.

Lees verder onder de foto.

prinses Elizabeth en Margaret
De jonge prinses Elizabeth ontving samen met haar zusje prinses Margaret thuisonderwijs in het paleis.

De eerste schooldag in een limousine

De jonge prins begint zijn schoolcarrière op achtjarige leeftijd op Hill House School, in Knightsbridge. Charles wordt daar behandeld als elke andere leerling: hij draagt het kenmerkende mosterdgele uniform van de school en loopt met andere leerlingen naar het sportveld zonder dat er een lijfwacht aanwezig is. Toch kan Charles zijn koninklijke achtergrond niet helemaal verbergen: het verhaal gaat de ronde dat de jonge prins op zijn eerste dag in een limousine arriveerde.

Lees verder onder de foto en de post.

Hill-house-school
De jonge prins Charles stelt zijn moeder koningin Elizabeth voor aan zijn leraren en medeleerlingen op Sports Day, Hill House School.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Cheam School

Charles blijft echter niet lang in Hill House. Na negen maanden wordt de prins overgeplaatst naar de Cheam School, waar zijn vader Philip, hertog van Edinburgh, eerder had gestudeerd. Charles begint gaat er naar school van 1957 tot 1962. In die vijf jaar verandert er veel voor de prins. Hij begint zijn studiejaren als de hertog van Cornwall, maar tijdens zijn jaren daar verleent de koningin hem de titels prins van Wales en graaf van Chester.

Lees verder onder de foto.

Cheam-school
Prins Charles zit in een auto met zijn zus prinses Anne (rechts) en zijn grootmoeder koningin Elizabeth, de koningin-moeder (links), nadat hij op 25 juli 1959 de Cheam-school in Headley verlaat.

Een robuust lesprogramma

De prins vervolgt zijn studie in 1962 op aandringen van zijn vader aan Gordonstoun in Schotland, waar Philip zelf ook op had gezeten. Gordonstoun is een opleidingsinstituut dat bekendstaat om de fysieke uitdagingen die het lesprogramma biedt. Zijn tijd op deze school was niet gemakkelijk voor de prins tijdens zijn tienerjaren. In een biografie van Charles die in 1994 verscheen, wordt Philip beschuldigd van onbegrip voor de gevoelige aard van zijn zoon, die op Gordonstoun veel werd gepest. De Schotse school hanteert een unieke benadering van onderwijs, waarbij de nadruk ligt op levensvaardigheden en minder op theoretische kennis uit boeken. Het lesprogramma stimuleert ook de robuustheid onder de leerlingen, die naar verluidt het hele jaar door korte broeken dragen en elke dag beginnen met een koude douche.

Charles is niet de enige royal die op deze school heeft gezeten. Zo bracht Claus Casimir zijn laatste middelbare schooljaren door op Gordonstoun.

Lees verder onder de foto's.

Gordonstoun
Prins Charles begroet Robert Chew, de directeur van de Gordonstoun School, op zijn eerste dag als leerling, op 1 mei 1962, bij zijn aankomst in Elgin, Schotland, terwijl zijn vader Philip, hertog van Edinburgh toekijkt.
ANP-453622007

Het universitaire leven

Charles was ook de eerste Britse royal die koos voor het universitaire leven, in plaats van een militaire opleiding. De prins studeert geschiedenis in Cambridge, waarin hij in 1975 een mastertitel behaalde. Charles ontwikkelt zich ook in acteren en sluit zich aan bij een theatergroep. In zijn laatste jaar begint hij officieel koninklijke taken uit te voeren.

Lees verder onder de foto's.

Cambridge-charles
Charles zit aan zijn bureau in Cambridge tijdens zijn studie.
charles-cambridge
Op deze foto zien we hoe Charles in Cambridge aan het fietsen is.

Charles bracht ook een termijn van drie maanden door aan de University College of Wales in Aberystwyth, voorafgaand aan zijn investituur als Prins van Wales. Hier kreeg hij onder andere les in de Welshe taal.

Charles
Charles leert de Welshe taal in het laboratorium van de Aberystwyth University voor zijn investituur als Prins van Wales en Graaf van Chester op 1 juli 1969. Charles was toen 20 jaar.

Foto's: ANP / Instagram @hillhouseschoolchelsea

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--