Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijkersvraag: aan welke schouder hangt een ordelint?

11 december 2023 · Leestijd 2 min

We kregen een interessante vraag binnen in onze mailbox: aan welke schouder hangt een ordelint eigenlijk? Is dat aan de rechter-of linkerschouder van een royal? We zoeken het voor je uit.

Maar eerst is het misschien handig om te vertellen wat een ordelint nu precies is. Een ordelint is het lint waar een onderscheiding aan hangt. Zo'n onderscheiding krijg je als blijk van waardering. Maar je kunt een onderscheiding ook krijgen als je een bijzondere prestatie hebt verricht of in een speciale positie zit. Aan het speciale ordelint hangt de onderscheiding rond de heup. 

Aan welke schouder hangt een ordelint?

Doorgaans wordt een schouder over rechts gedragen. Dat betekent dat het lint om de rechterschouder zit en zo overdwars naar links hangt. De onderscheiding zit dan bij de linkerheup. Kijk maar. 

Lees verder onder de foto's. 

staatsiefoto-koningin-maxima-2023---03
Het staatsieportret van koningin Máxima uit 2023.
staatsiefoto-koning-willem-alexander-2023---03

Uitzondering op de regel

Maar er zijn een paar uitzonderingen op de regel. Zo wordt een Deense onderscheiding met het ordelint aan de linkerschouder gedragen. Deze onderscheiding heeft een leuke naam, namelijk: de Orde van de Olifant van Denemarken. Dat is de hoogste ridderorde van het Scandinavische land. Het lichtblauwe zijden ordelint is makkelijk te herkennen en in de onderscheiding is, hoe kan het ook anders, een olifant verwerkt. 

Lees ook: waarom mag de koning geen bloed doneren?

Koningin Máxima kreeg de Orde van de Olifant tijdens het staatsbezoek aan Denemarken in 2015. Koning Willem-Alexander had hem al sinds 1998 in bezit. Tijdens het staatsbanket in Kopenhagen in 2015 dragen ze het ordelint, uiteraard, op de juiste manier over hun linkerschouder. Weten wat een staatsbanket precies is? Klik dan hier voor meer informatie. 

staatsbezoek-denemarken-2015
2015: Koning Willem-Alexander en koningin Margrethe van Denemarken proosten met elkaar tijdens het staatsbanket. Ook koningin Máxima is daarbij. Het koningspaar draagt hier het Ordelint van de Olifant.

Foto's: ANP/RVD/Anton Corbijn

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--