Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Paola werd lange tijd gezien als de Grace Kelly van België, dit is waarom

11 september 2023 · Leestijd 4 min

Koningin Paola is vandaag jarig! De Belgische koningin wordt 86 jaar oud. Net zoals haar tijdgenoot, prinses Grace van Monaco, werd Paola Ruffo di Calabria van België in de jaren vijftig en zestig gezien als een van de meest knappe vrouwen in Europa. In haar jaren als prinses ging de aandacht vaak naar haar uit. Haar betoverende ogen, blonde haren en onberispelijke stijl werd bewonderd en trok de aandacht van velen. Geen wonder dat Paola ook wel de Grace Kelly van België werd gezien.

Paola is misschien wel een van de grootste stijliconen die België ooit heeft gekend. Met een stijl à la Grace Kelly stal deze prinses overal de show. In 1964 schreef de Belgische zanger Adamo zelfs in het nummer 'Dolce Paola' over de bloedmooie prinses van België. 

Lees verder onder de foto.

Scherm­afbeelding 2023-08-21 om 16.52.33

Over Paola die als prinses uitgroeide tot stijlicoon

Paola wordt in 1937 geboren in Italië als: Paola Ruffo di Calabria. Ze groeit op in Rome en was onderdeel van een hoogstaande Italiaanse aristocratie familie. Albert en Paola ontmoeten elkaar in 1958 in Rome bij de inhuldiging van de nieuwe paus Johannes XXIII.  De Belgische ambassade organiseert na de plechtigheid een receptie waar de twee elkaar voor het eerst zien. Al snel na de ontmoeting laat Paola haar Italiaanse leventje achter en verhuist ze voor haar liefde prins Albert naar België.

Lees verder onder de foto.

ANP-362498512
De bruiloft van Albert en Paola.

Een liefde voor Italiaanse en Franse modehuizen

Ondanks haar verhuizing naar België draagt de prinses vaak een stukje Italië bij zich. Ze is namelijk een groot liefhebber van Italiaanse modehuizen. Ze krijgt bijvoorbeeld een goede band met modeontwerper Giorgio Armani. Met regelmaat vliegt de Italiaanse terug naar haar geliefde Milaan om te passen, dan mag ze in de witte Bentley van de modeontwerper zelf rondrijden.

Lees verder onder de foto.

Paola en Grace Kelly
Prinses Paola samen met Grace Kelly van Monaco in 1966.

Later draagt de prinses (die in 1993 koningin van België werd) ook Franse modehuizen zoals Dior, Chanel en Yves Saint Laurent. Doordat ze een knappe verschijning is, willen de modehuizen de prinses maar al te graag kleden en krijgt ze nationaal en internationaal veel aandacht.

Lees verder onder de foto.

ANP-315390883

Paola maakt gedurfde kledingkeuzes 

In tegenstelling tot koningin Fabiola, draagt prinses Paola graag gedurfde make-up en onthullende kledingstijlen. Ze is de eerste prinses die ooit in een bikini wordt vastgelegd, en tijdens een bezoek aan Rome wordt haar de toegang tot de basisliek ontzegd omdat men van mening is dat haar rok te kort is. 

Lees verder onder de foto.

Paola_BDay_1.jpg

Naast dat Paola graag experimenteert met haar kleding, doet zij dit ook met haar glamoureuze kapsels. Dit is het werk van Claude Noterdame, die vandaag de dag nog steeds de kapsels van Paola verzorgt.

Tekst gaat verder onder de foto.

ANP-474698280

De relatie van Paola en Albert

Het huwelijk van Albert en Paola verloopt zeer moeizaam. Na de geboorte van hun drie kinderen: Filip, Astrid en Laurent leiden Albert en Paola naar verluidt jarenlang gescheiden levens. Dit zorgt er ook voor dat Paola minder vaak te zien is in het openbaar. Dankzij hun kinderen en Alberts oudere broer, koning Boudewijn en zijn vrouw koningin Fabiola, vinden de twee elkaar gelukkig na twintig jaar weer terug. "We hebben onze problemen gehad, maar nu zeggen we allebei dat we voor elkaar bedoeld waren. We zijn nu heel gelukkig", geeft ze in een interview toe.

Lees verder onder de foto's.

ANP-372231981
Paola-albert-pose

Van stijlvolle prinses naar charmante koningin

In 1993 wordt Paola koningin van België, een taak die haar goed afgaat. Als koningin steunt ze culturele activiteiten en promoot ze de Belgische kunst en kunstenaars. In 2013 neemt koning Albert afstand van de troon en wordt Filip koning. Het echtpaar heeft de titel van koning en koningin behouden, maar vervullen nu nog maar weinig officiële taken. Al blijft Paola ook in haar nieuwe rol erg charmant. 

Lees verder onder de foto's.

ANP-300984548
ANP-324078697

Paola is nog steeds goed gekleed

Tegenwoordig is Paola af en toe in het openbaar te zien en kwakkelt ze met haar gezondheid. De stijlvolle prinses die nu koningin is, heeft plaats gemaakt voor de nieuwe generatie. Ze geeft het stijlvolle stokje maar al te graag door aan koningin Mathilde, die misschien wel net zo modieus is. Bekijk deze mooie galajurken maar eens! Toch zal 'Dolce Paola' altijd bekend blijven staan als de frisse Italiaanse wind die met haar onberispelijke stijl en gouden lokken het Belgische koningshuis een nieuw leven in heeft geblazen. 

ANP-470748759

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--