Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo zet prinses Laurentien zich in voor betere leesvaardigheid

6 november 2023 · Leestijd 3 min

De hele maand november is Heel Nederland Leest, een landelijke actie om meer mensen aan het lezen te krijgen. Prinses Laurentien maakt zich al jaren hard voor dit onderwerp en heeft zelfs een stichting opgezet om laaggeletterdheid in de maatschappij te verminderen.

Als we het over lezen hebben, hebben we het al snel over prinses Laurentien. De vrouw van prins Constantijn leest elke jaar trouw kinderen voor tijdens de Nationale Voorleesdagen, maar dat is niet alles wat ze doet.  

Stichting Lezen en Schrijven 

Al vanaf 2001 zet Laurentien zich in voor de bevordering van geletterdheid. De prinses heeft zelfs in 2004 de Stichting Lezen en Schrijven opgezet. Het doel van de stichting? Laaggeletterdheid bij jonge mensen voorkomen en het taboe dat aan dit onderwerp vastzit te verminderen. Sinds 2017 is prinses Laurentien geen erevoorzitter meer van haar stichting, maar blijft ze zich nog wel inzetten voor dit onderwerp. 

Lees verder onder de foto. 

Laurentien-Voorleesdagen-Closeup

Haar passie voor lezen gebruikt ze niet alleen om Nederland aan het lezen te krijgen, de prinses was van 2009 tot 2020 ook Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO waardoor ze ook op internationaal gebied zich met het onderwerp mocht bezighouden.

Daarnaast is ze onder andere beschermvrouwe van het Genootschap Onze Taal en is ze erevoorzitter van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Afgelopen zomer bezocht prinses Laurentien nog het internationale World Library and Information Congress in Ahoy. Daar gaf ze ook een toespraak over het belang van bibliotheken in de toekomst. 

Lees verder onder de foto. 

Laurentien-voorlezen.jpg

Een eigen kinderboek

Prinses Laurentien laat het daar niet bij zitten en klimt zelf ook graag in de pen. Iets wat niet vreemd is met een diploma journalistiek op zak. In 2009 verscheen het eerste deel van de kinderboeken-reeks Mr Finney. De reeks gaat over duurzaamheid en klimaatverandering. De andere twee delen verschenen in 2011 en 2013. Samen met schrijver Paul van Loon schreef ze ook nog twee boeken over een sprookjessprokkelaar die in 2014 en 2019 werden uitgebracht. De feestelijke lancering van het eerste boek vond plaats in de Efteling, waar ook Laurentiens gezin bij aanwezig was. Het talent zit in de familie, want haar oudste dochter gravin Eloise bracht afgelopen vrijdag haar eigen kinderboek 'Kleren Genoeg' uit. 

Laurentien_Constantijn_met gezin
2014: prinses Laurentien poseert met haar gezin in de Efteling na de boeklancering van de Sprookjes Sprokkelaar.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--