De schandalen van de rebelse dochter van koning Willem I, prinses Marianne
Prinses Marianne wordt geboren in 1810 als dochter van koning Willem I en Wilhelmina van Pruisen. De prinses van Oranje-Nassau is het jongste kind van koning Willem I en is vooral bekend om de vele schandalen die aan haar broek hangen.
Wanneer Marianne wordt geboren, hebben koning Willem I (1772-1843) en Wilhelmina van Pruisen (1774-1837) al twee zoons: Willem en Frederik. Zijn dochter Paulina sterft wanneer zij zes jaar oud is. Het leeftijdsverschil tussen Marianne en haar broers is groot. Willem is bij de geboorte van Marianne al 17 jaar, Frederik is 13 jaar oud. In 1813 vertrekt het gezin van Duitsland naar Den Haag. De prinses groeit op in Holland, maar haar ouders zijn erg afwezig tijdens haar opvoeding. "Ze gaan wonen op Paleis Het Loo, dat is waar zij opgroeit", vertelt Tirza van der Graaf.
Lees verder onder de afbeelding.
Het eerste schandaal
Marianne verlooft zich in 1828 in eerste instantie met Gustaaf van Holstein-Gottorp, de zoon van koning Gustaaf IV Adolf van Zweden. Maar onder politieke druk wordt de verloving afgebroken. Het is het eerste schandaal waar Marianne mee te maken krijgt. In 1830 verlooft Marianne zich opnieuw, dit keer met Albrecht van Pruisen, haar neef. Samen krijgen Marianne en Albrecht vijf kinderen, waarvan er twee op jonge leeftijd overlijden.
Lees verder onder de afbeelding.
Maar het huwelijk van Marianne en Albrecht gaat niet over rozen. Albrecht is gewelddadig voor het personeel en houdt er meerdere buitenechtelijke relaties op na. De maat is vol en in 1845 verlaat Marianne haar man en de stad Berlijn waar ze tot dan woonde. Marianne vertrekt naar Voorburg en in 1849 wordt de scheiding officieel uitgesproken. In Voorburg leeft Marianne niet alleen, want ze krijgt een relatie met haar koetsier Johannes van Rossum. "Maar dit kan natuurlijk eigenlijk niet, want Johannes is nog getrouwd en komt uit een lagere stand."
Lees verder onder de afbeelding.
Buitenechtelijk kind
De Pruisische familie van Albrecht krijgt lucht van de relatie en Marianne wordt verstoten uit de familie. Ze mag de drie kinderen die ze kreeg met Albrecht niet meer zien en zij wordt "het zwarte schaap van de Oranje-familie", aldus Tirza. In 1849 bevalt prinses Marianne in Sicilië van een zoon terwijl zij op doorreis is naar het Heilige Land. Hij krijgt de naam Johannes Willem van Reinhartshausen, zijn vader is Johannes. Zij erkent het kind "want het is een kind dat uit liefde is geboren. Daar wil ik voor zorgen", duidt Tirza. "Zij is daarmee de enige prinses die een buitenechtelijk kind heeft gekregen en het zo in het openbaar heeft opgevoed." Het jongetje overlijdt uiteindelijk op twaalfjarige leeftijd, tot groot verdriet van Marianne.
Lees verder onder de afbeelding.
"Ik ben toegewijd, maar ik ben geen slaaf"
"Zij is echt een prinses die voor de liefde heeft gekozen", vertelt Tirza van der Graaf. "Ze was echt een onafhankelijke rebelse vrouw en haar motto was dan ook: ik ben toegewijd, maar ik ben geen slaaf." De liefde tussen Marianne en Johannes houdt ondanks het verlies van hun zoon stand. In 1883 overlijdt prinses Marianne en wordt ze bij Johannes begraven.
Beeld: Archief.
Geschreven door
Renée Prenger