Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Carl Gustaf heeft 'respect en begrip' voor beslissing koningin Margrethe

3 januari 2024 · Leestijd 2 min

Koning Carl Gustav van Zweden heeft gereageerd op de beslissing van koningin Margrethe van Denemarken om afstand te doen van de troon. Dat laat het hof weten aan Zweedse media.

De Zweedse koning heeft "veel respect en begrip" voor de beslissing van zijn nicht koningin Margrethe van Denemarken. Zij geeft op 14 januari 2024 haar troon door aan haar oudste zoon kroonprins Frederik. De Deense koningin sprak koning Carl Gustaf al eerder over haar besluit om te abdiceren. "Margrethe heeft de koning persoonlijk gesproken en geïnformeerd over haar besluit tot troonsafstand", aldus het hof. 

Familie en goed bevriend

Dat koningin Margrethe koning Carl Gustaf al eerder heeft ingelicht over haar beslissing om troonsafstand te doen is niet zo gek. De twee zijn namelijk familie en ook nog eens goed bevriend. De Deense koningin en de Zweedse koning zijn volle neef en nicht van elkaar en delen dezelfde grootouders: de Zweedse koning Gustaf VI Adolf (1882-1973) en zijn eerste vrouw Margaretha van Connaught (1882-1920). Overigens zijn er meer familiebanden tussen de Scandinavische royals. Daarover lees je meer in dit artikel. 

De Scandinavische vorsten zien elkaar met enige regelmaat. Zo was koningin Margrethe in september 2023 nog te gast op het 50-jarig jubileum van de Zweedse koning.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ter ere van het jubileum heeft koning Carl Gustaf ook meegewerkt aan een documentaireserie over zijn leven, 'The King's Inner Circle'. Hierin vertelt zijn nicht Margrethe uitgebreid over de band tussen de twee. 

Bron en foto's: ANP

Dit is wat we tot nu toe weten over de troonsafstand van koningin Margrethe

Lees ook over:

Dit is wat we tot nu toe weten over de troonsafstand van koningin Margrethe

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--