Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Van beachvolleybal tot aan tuinfeest: drukke week voor Britse royals

10 mei 2024 · Leestijd 3 min

Koning Charles was deze week voor het eerst gastheer van een Royal Garden Party in de tuinen van Buckingham Palace. Hiermee houdt de Britse koning een eeuwenoude traditie in stand. Maar dat was niet het enige op de agenda van Britse royals, lees maar snel verder.

Koning Charles en koningin Camilla hebben voor het eerst sinds de kroning in 2023 de deuren geopend van Buckingham Palace voor een Royal Garden Party. Of nu ja, de poorten naar de achtertuin van het paleis dan. Sinds 1860 worden deze tuinfeesten gehouden als een manier voor de vorst om leden van de gemeenschap te erkennen voor hun openbare dienstverlening.

Lees verder onder de foto.

royal-garden-party-2012
Koningin Elizabeth (1926-2022) tijdens het tuinfeest op Buckingham Palace in 2012.

Eeuwenoude traditie

In de lente- en zomermaanden organiseert de vorst traditioneel gezien drie tuinfeesten in Buckingham Palace en één in het Palace of Holyroodhouse in Schotland, hoewel er mogelijk meer worden gehouden. Jaarlijks worden ruim 30.000 gasten uitgenodigd om de middag door te brengen in de pittoreske tuinen van de koninklijke residenties. De dresscode is – zoals je misschien wel verwacht – uiterst chic. Mannen worden geacht een jacquet te dragen, dames dragen lange jurken met een hoofddeksel zoals een hoed of haarband.

Koninklijke gasten

Voor koning Charles was dit dus zijn eerste keer als gastheer. Daarnaast waren ook prinses Anne, prins Edward, Sophie, de hertogin van Edinburgh en de hertog en hertogin van Gloucester aanwezig. Prins William en Catherine, de prinses van Wales waren afwezig, dit terwijl zij tijdens het laatste tuinfeest in 2023 wél hun opwachting maakten.

Lees verder onder de foto's.

royal-garden-party-2024-1
V.l.n.r.: de hertogin van Gloucester, de hertog van Gloucester, koningin Camilla, koning Charles, de hertogin van Edinburgh.
royal-garden-party-2024-2
Koning Charles en koningin Camilla.
royal-garden-party-2024-3
Prinses Anne.
royal-garden-party-5
V.l.n.r.: Prinses Anne, prins Edward, hertogin Sophie.
royal-garden-party-2024-6
Birgitte, hertogin van Gloucester.

Volleyballende prins William

Prins William was dan wel niet op het tuinfeest op Buckingham Palace, stilgezeten heeft de prins in ieder geval niet. Een dag na het tuinfeest werkte de prins zich namelijk in het zweet op het strand tijdens een potje beachvolleybal in Cornwall. De prins van Wales serveerde de bal meerdere keren over het net en volgens aanwezige verslaggevers lukte het de tegenstanders niet de bal weer terug te slaan.

Lees verder onder de foto's.

William-volleybal-1
Prins William doet mee aan een potje volleybal.
William-volleybal
De prins van Wales maakt een praatje met de mensen aan de kant en gaat met de jongsten op de foto.

Ook leuk om te lezen: dit is de steun en toeverlaat van prins William.

Koningin Camilla ontvangt bijzondere gasten

Ook koningin Camilla zat niet stil, een dag na het tuinfeest op het paleis ontving zij twee bijzondere gasten. Het betrof een paard en een ezel die door niemand minder dan de koningin werden gevoerd. Camilla maakte volop grapjes tijdens het bezoek van de dieren. Zo grapte ze dat de dieren "ongeveer haar grootte hadden" toen ze ertussen ging staan voor een foto.

Lees verder onder de foto.

camilla-dieren
Koningin Camilla poseert tussen de twee dieren die met moeite stil blijven staan.

Koning Charles blij dat hij "zijn kooi" uit mocht

Tijdens een werkbezoek, een dag na het tuinfeest, grapte koning Charles dat hij blij was dat hij "de kooi uit mocht". De 75-jarige koning gaat sinds vorige week weer op werkbezoeken nadat hij in februari zijn openbare werkzaamheden had neergelegd. Bij de vorst werd kanker geconstateerd. Het bezoek van de koning was pas enkele dagen van tevoren bekend. Charles verontschuldigde zich daarvoor. "Het spijt me dat ik jullie heb verrast. Toen ik deze kans kreeg en mijn kooi uit mocht, wilde ik graag een kijkje komen nemen", zei hij volgens Britse media.

charles-kooi
Koning Charles bezoekt de kazerne van Gibraltar in Minley, Hampshire.

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--