Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dierendag! Deze royals zijn dol op dieren

4 oktober 2023 · Leestijd 5 min

Het is Dierendag! Een mooie reden om je te vertellen welke royals dol zijn op dieren. Dat de Britse koningin Elizabeth een voorliefde had voor corgi's is bij de meesten wel bekend, maar wist je dat koningin Máxima ook dol is op honden?

zomerfotosessie 2023

Koningin Máxima

Tijdens de jaarlijkse fotosessie voor de zomervakantie stal hondje Mambo de show. In de armen van koningin Máxima wist de poedel niet waar hij kijken moest. De koningin rende zelfs op haar hoge hakken door het zand om het hondje bij te benen op het Scheveningse strand. Volgens prinses Amalia is het hondje helemaal weg van Máxima en wordt hij in het gezin ook gezien als dé hond van de koningin. 

Lees verder onder de foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Prins Floris van Oranje

Het is ook niet stil in het huis van prins Floris en prinses Aimée. Ze hebben namelijk twee lieve viervoeters in huis. Ivy, de Engelse springer, is een gezellig hondje dat haar baasje graag vergezelt op het sportveld. Naast Ivy heeft het stel een Duitse herder die Chiva heet. In 2020 was het schrikken voor het gezin van prins Floris toen bleek dat twee van hun eerdere honden waren vergiftigd. Een van de honden, een working cocker spaniel, overleefde het niet. Hun andere hond destijds, een witte labrador, overleefde het gelukkig wel.  

Lees verder onder de foto.

Beatrix-met-hond.jpg

Prinses Beatrix

Kleine dieren zijn erg in trek binnen koninklijke kringen, al gaan sommige royals liever voor zwaarder geschut. Er bestaat een foto van Claus Felix von Amsberg, de vader van prins Claus, die in Tanzania poseert naast een krokodil met een tak tussen zijn kaken. Later zou blijken dat de prins zelf ook graag op deze reptielen zou jagen. Zijn vrouw, prinses Beatrix, deelt zijn liefde voor reptielen.

Lees verder onder de foto.

prins_Claus_met_golden_retriever_Jorisjpg.jpg
Prins Claus met golden retriever Joris.

Weliswaar een denkbeeldig reptiel, namelijk de draak. Het is dus niet vreemd dat als prinses Beatrix zich in 1963 op kasteel ‘Drakensteyn’ vestigt, ze vrijwel meteen een hond aanschaft met de naam Joris. Ze refereert daarmee naar de legende van Sint Joris en de Draak. Maar niet alleen de naam van haar huisdier, ook die van haar privéjacht ‘De Groene Draeck’ en van haar vakantiehuis ‘Rocca dei Draconi’ (Italiaans voor ‘Drakensteyn’) zijn verwijzingen naar dit sprookjesdier.

Lees verder onder de foto.

januari-kalender-2023
Op 31 januari viert prinses Beatrix haar 85e verjaardag. Onze oud-vorstin is een groot paardenliefhebber.

Prinses Beatrix heeft daarnaast een groot hart voor paarden. Een gezamenlijke passie met kleindochter prinses Amalia. Als 9-jarige rijdt Beatrix al naast haar vader prins Bernhard op een pony in de tuin van Paleis Soestdijk en volgens ingewijden zou de prinses in haar vrije tijd nog regelmatig ritten maken op een paard. 

Lees verder onder de foto.

Prins Bernhard 1972 bedrijfsleven WNF
Bernhard zet zich onder meer in voor het bedrijfsleven en het Wereldnatuurfonds (foto uit 1972).

Prins Bernhard

Prinses Beatrix heeft haar voorliefde niet van een vreemde, haar vader prins Bernhard was namelijk ook dól op dieren. Hij zette zich als medeoprichter van het Wereld Natuur Fonds met hart en ziel in voor de bescherming van olifanten. In 1989 ging hij langs bij vijf Afrikaanse staatshoofden, bij wie hij met succes pleitte voor een jachtverbod op olifanten en een wereldwijd verbod op de handel in ivoor.

Lees verder onder de foto.

prins-bernhard-olifant

Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de prins werd er zelfs een echte olifant naar Soestdijk gehaald. Zijn vakantievilla in Porto Ercole, de ‘Gelukkige Olifant’ genaamd en de collectie van duizenden kleine olifanten op het bureau in de werkkamer van de prins typeren zijn sterke band met dit reusachtige zoogdier. Op de achterkant van de liturgie die werd gebruikt tijdens de uitvaart van de prins staat tevens een portret van een olifant. 

Lees verder onder de foto.

Koningin Elizabeth II

De Britse koningin Elizabeth was een echte paardenliefhebster. Toen ze nog maar net kon lopen nam ze al letterlijk de teugels in handen. Eigenwijs als ze was, stapte ze nog op hoge leeftijd regelmatig zonder helm op haar favoriete Fell Pony die Carltonlima heet. Haar paard was overigens ook bij haar uitvaart aanwezig. 

Naast de Britse koninklijke familie loopt er ook een heuse Britse koninklijke ‘corgifamilie’ rond in het Verenigd Koninkrijk. Beide ‘families’ hebben gemeen dat ze door de jaren heen onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Elizabeth’s vader, koning George VI, introduceerde de Corgi’s in 1933 aan het hof. Tijdens de kinderjaren van koningin Elizabeth, was Jane de absolute favoriet.

Elizabeth in 1969 met vier corgis.
Elizabeth in 1969 met vier corgis.

Voor haar achttiende verjaardag kreeg ze een nieuwe Corgi, genaamd Susan.  Zij heeft het voorrecht gehad om Elizabeth te vergezellen op haar huwelijksreis, en dat niet alleen: Susan is uitgegroeid tot stammoeder van meer dan dertig generaties koninklijke viervoeters. 

Naar verluidt heeft de koningin in totaal dertig honden gehad, die ze stuk voor stuk nog persoonlijk verzorgde en tot 2015 zelfs fokte. Zo liep ze dagelijks lange stukken met de honden om ze uit te laten. Hier vind je een leuk foto-overzicht van koningin Elizabeth en haar corgi's. 

Na het overlijden van koningin Elizabeth II in september vorig jaar wonen de vier honden van de koningin bij prins Andrew en Sarah Ferguson. Dat komt niet geheel onverwachts, want hij gaf zijn moeder na het overlijden van zijn vader prins Philip twee honden cadeau. Al zou volgens ingewijden vooral Sarah Ferguson voor de zorg van de dieren opdraaien. Ze plaatste op Instagram in ieder geval een lief kiekje met de honden. Zo gaat het nu met de honden van de Queen, een jaar na haar overlijden. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: ANP

Foto-overzicht: Dierenvriend Willem-Alexander

Lees ook over:

Foto-overzicht: Dierenvriend Willem-Alexander
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--