Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: Royals die ons koningspaar voorgingen en Zuid-Afrika bezochten

17 oktober 2023 · Leestijd 3 min

Morgen begint het staatsbezoek van ons koningspaar aan Zuid-Afrika, maar koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn niet de eerste royals die in het Afrikaanse land neerstrijken. Deze royals gingen hen voor en bezochten Zuid-Afrika.

Belgische koningspaar

Onze zuiderburen waren kort geleden nog in Zuid-Afrika. Koning Filip en koningin Mathilde brachten eind maart een staatsbezoek aan het land. Ook al zullen Willem-Alexander en Máxima andere plekken gaan bezoeken dan het Belgische koningspaar, er staan ook plaatsen op het programma waar Filip en Mathilde dit jaar nog zijn geweest. Zo beginnen ze het staatsbezoek net als het Belgische koningspaar in Pretoria en brengen ze een bezoek aan de botanische tuin van Kirstenbosch. 

Lees verder onder de foto's.

Mathilde en Philip in Zuid-Afrika 5
Koning Filip en koningin Mathilde tijdens hun bezoek aan Kirstenbosch.
Mathilde en Philip in zuid-Afrika 4

Britse royals op bezoek in Zuid-Afrika

Maar ook de Britse royals zijn graag te gast in het zuiden van Afrika. Ze hebben al meerdere bezoeken aan het land afgelegd. Niet gek als je bedenkt dat Zuid-Afrika lid is van de Commonwealth, waar de Britse monarchen hoofd van zijn. Als jonge meiden gingen prinses Elizabeth en haar jongere zusje prinses Margaret al naar het land met hun ouders.

Lees verder onder de foto.

Margaret and Elizabeth South Africa
Elizabeth en Margaret met hun ouders in Kaapstad in 1947.

Elizabeth's zoon, koning Charles, heeft al vaker een bezoek gebracht aan Zuid-Afrika. Zo ging hij net na het overlijden van prinses Diana met hun zoon, prins Harry, naar het land. Tijdens hun reis ontmoetten vader en zoon de zangeressen van de Spice Girls en gingen ze naar een middelbare school in KwaZoeloe-Natal. 

Lees verder onder de foto's. 

Harry en Charles Zuid-Afrika
Charles Zuid-Afrika
Harry Zuid-Afrika

Ook de broer en schoonzus van Charles maken in 2013 een tocht naar het Afrikaanse land. Prins Edward en zijn vrouw Sophie zijn daar op een officieel bezoek en daarbij staat ook een ontmoeting met Jacob Zuma, de toenmalige president, op het programma.

Lees verder onder de foto. 

Sophie en Edward Zuid-Afrika

Kroonprinses Mary 

Eind 2014 was kroonprinses Mary van Denemarken een aantal dagen op bezoek in het zuidelijke land. Tijdens haar tour was ze onder andere bij een diabeteskliniek en danste ze met jongeren in het 'Love Life Youth Centre'. 

Lees verder onder de foto's. 

Mary Zuid-Afrika
Mary Zuid-Afrika

Zweedse royals 

Andere Scandinavische royals die op visite gingen in Zuid-Afrika zijn koningin Silvia van Zweden en haar schoondochter, prinses Sofia. De koningin was in 2019 in het land, maar in de jaren '90 was zij hier nog met haar echtgenoot, koning Carl Gustaf. Het stel ging onder andere langs bij de in 2021 overleden aartsbisschop en mensenrechtenactivist Desmond Tutu.

Lees verder onder de foto's.

Silvia Zuid-Afrika
ANP-358982542

En prinses Sofia? Ook zij was in 2019 kort in het land. Ze was daar met de organisatie 'Project Playground'. De liefdadigheidsinstelling, die mede door Sofia is opgericht, zet zich in om kwetsbare jongeren te ondersteunen in verschillende fasen van hun leven. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het is niet het eerste staatsbezoek van een Nederlandse vorst aan Zuid-Afrika. In 1996 was Beatrix, toen nog koningin, op bezoek in het land. Bekijk alle foto's in dit artikel: 

Terugblik staatsbezoek 1996: koningin Beatrix in Zuid-Afrika

Lees ook over:

Terugblik staatsbezoek 1996: koningin Beatrix in Zuid-Afrika
Dit is het programma voor het staatsbezoek aan Zuid-Afrika

Lees ook over:

Dit is het programma voor het staatsbezoek aan Zuid-Afrika

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--