Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze royals gaan vaak op vakantie met de trein

18 juli 2023 · Leestijd 4 min

Met het oog op klimaatcrisis en de daarbij horende opwarming van de aarde reizen steeds meer mensen met de trein. Een milieuvriendelijke keuze die royals ook steeds vaker maken. Sommige royals draaien al járen hun hand niet om voor een rit met de trein. Anderen reizen pas de laatste jaren met dit snelle vervoersmiddel. De Oranjes zijn in ieder geval gewend om met de trein naar hun vakantie-adres in Lech te gaan.

Geen limousine, helikopter of privé-jet, sommige royals reizen graag met het openbaar vervoer naar hun afspraak. Bijna net als de gewone mens. Al zul je koning Willem-Alexander niet snel tegenkomen in een volgepropte trein richting Den Haag en zal hij niet hoeven rennen naar het perron om de trein op het nippertje te halen. De meeste koningshuizen hebben immers een 'eigen' koninklijke trein die ze over het spoor kan vervoeren.

Het Koninklijk Huis

Het is een jarenlange traditie om met de trein richting Lech, hét wintersport gebied waar de Oranjes elk jaar weer neerstrijken, af te reizen. Al toen koning Willem-Alexander nog een klein jongetje was, gingen ze met de trein op vakantie naar Oostenrijk. 

1969: Prinses Margriet met prins Maurits op de arm en rechts prinses Beatrix met Willem-Alexander.
1969: Prinses Margriet met prins Maurits op de arm en rechts prinses Beatrix met Willem-Alexander. Ze zijn zojuist gearriveerd in Lech.
1972-treinvakantie
1972: Prinses Beatrix en prins Claus arriveren met hun kinderen in Lech.

Een traditie die koning Willem-Alexander heeft voortgezet met zijn gezin. Hier stapt hij met koningin Máxima en hun drie dochters prinses Amalia, Alexia en Ariane op de trein voor een fijne wintersportvakantie. Hier verzamelen we overigens alle informatie over Oostenrijk als vakantieland. 

2013: De Oranjes vertrekken naar Lech voor de jaarlijkse skivakantie.
2013: De Oranjes vertrekken naar Lech voor de jaarlijkse skivakantie.

Ook koningin Juliana maakte regelmatig gebruik van de koninklijke trein. 

koningin-juliana-trein
1964: Koningin Juliana maakt een NS-treintour door Nederland.

 Naast de vakanties van de Oranjes, wordt de trein ook ingezet voor werkbezoeken. Zo verplaatsten koningin Máxima en koningin Mathilde van België zich met de trein voor een werkbezoek. 

2016: Máxima neemt koningin Mathilde mee met de trein.
2016: Máxima neemt koningin Mathilde mee met de trein.

De Nederlandse koninklijke trein is inmiddels met pensioen, want het voertuig was zogezegd aan het einde van zijn Latijn. Op hun recente staatsbezoek aan Antwerpen zwaaiden ze de trein symbolisch uit. 

trein-afscheid-maxima-willem-alexander
2023: De Oranjes gebruiken de trein voor het laatst in Antwerpen.

De Oranjes zullen voortaan met een reguliere trein moeten afreizen naar hun vakantiebestemming. De koning weet in ieder geval waar hij terecht kan voor al zijn vragen op het treinstation. 

koning-willem-alexander-station
2016: Koning Willem-Alexander brengt een bezoek aan Utrecht Centraal.

Het Koningshuis van Noorwegen

Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen staan er om bekend regelmatig met de trein te reizen. Zo stapten ze in 2019 in een heuse literatuurtrein richting Frankfurt om daar de grootste boekenbeurs van de wereld te bezoeken. 

2019: Mette Marit organiseert jaarlijks de 'literatuurtrein'. in 2019 trok die van Zweden naar
2019: Mette Marit organiseert jaarlijks de 'literatuurtrein'. in 2019 trok die van Zweden naar Duitsland. Bestemming: de boekenmarkt in Frankfurt.

Eind vorig jaar opende het Noorse stel nog de langste spoortunnel van Scandinavië. Ook zijn er beelden dat kroonprins Haakon samen met kroonprinses Victoria en haar man prins Daniel van Zweden de trein pakt naar de Zweedse studentenstad Göteborg. 

Haakon Victoria in trein
2022: Kroonprins Haakon stapt op de trein met kroonprinses Victoria en prins Daniel van Zweden.

Het Koningshuis van Groot-Brittannië 

Koning Charles III staat bekend om zijn voorliefde voor de natuur én voor zijn strijd voor duurzaamheid. Het komt dan ook niet als een verrassing dat deze koning graag met de trein op vakantie gaat. Zo stapte hij samen met zijn vrouw koningin Camilla in maart nog op de trein naar Hamburg. Hier zien we hem in de trein met een jonge prins Harry. 

26 juni 1998: Prins Charles met een jonge Harry.
26 juni 1998: Prins Charles met een jonge Harry.

Maar koning Charles is niet de enige die zijn steentje bijdraagt aan een beter milieu en het vliegtuig vaker laat staan. Ook zijn zoon William en zijn schoondochter Catherine reizen regelmatig met de trein. 

trein-catherine-william
2020: Prins William en prinses Catherine maken een driedaagse tocht met de trein.

Voor haar overlijden trok koningin Elizabeth II er regelmatig op uit met de trein. Zo nam ze in juni 2018 Meghan Markle mee naar een officieel bezoek aan Chesire. De twee arriveerden per koninklijke trein.

Meghan-markle-elizabeth
2018: Koningin Elizabeth arriveert in Chesire samen met Meghan Markle.

Foto's: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--