Het verhaal achter de kostbare smaragden parure van de Oranjes
Koningin Máxima kan voor speciale gelegenheden kiezen uit een indrukwekkende collectie juwelen met een rijke geschiedenis. In dit artikel gaan we dieper in op de smaragden parure van de Oranjes. Wat maakt deze juwelenset zo speciaal?
De smaragden parure wordt aan het einde van de 19e eeuw samengesteld door juwelier Schürmann. "De smaragden uit de juwelenset hebben ooit in de bruidsschat gezeten van Wilhelmina van Pruisen", zo vertelt juwelenhistoricus Martijn Akkerman. Als je goed kijkt, zie je hoe helder de kleur groen is. Flessengroen. Een smaragd is vaak troebel als gevolg van insluitsels, die ook wel de tuin van de smaragd worden genoemd. "Hoe helderder de steen, hoe hoger de prijs. Aan de smaragden in de parure van de Oranjes is te zien dat de stenen van zeer goede kwaliteit zijn", aldus Akkerman.
Lees verder onder de foto.
Oorsprong
De parure wordt gemaakt in opdracht van koningin Emma (1858-1934). De parure is bestemd voor haar dochter, koningin Wilhelmina (1880-1962). Koningin Wilhelmina geeft de parure uiteindelijk door aan haar enige kind, koningin Juliana (1909-2004), die de parure regelmatig draagt. Doordat Juliana de parure in de juwelencollectie van de Oranjes opneemt, blijft de parure binnen de familie en wordt hij vaker gedragen.
Lees verder onder de foto.
De smaragden parure
De parure bestaat uit een tiara, een collier, een set oorringen, een broche, een armbad en een ring. Alle onderdelen van de juwelenset zijn heel veelzijdig en aan te passen naar smaak. De echte eyecatcher van de parure is de druppelvormige smaragd die bevestigd kan worden aan het collier en aan de broche. Deze wordt ook wel het ‘duivenei’ genoemd.
Lees verder onder de foto.
Veelzijdig
Koningin Juliana, die de smaragden parure erft van haar grootmoeder, draagt de set in heel wat vormen. Zo draagt ze de tiara weleens ondersteboven in haar haren. Prinses Amalia heeft de juwelen inmiddels ook tot haar beschikking. Tijdens haar debuut op Prinsjesdag 2022 draagt de Prinses van Oranje de oorbellen en het collier.
Lees verder onder de foto's.
Video
Liever de parure op bewegend beeld zien? Bekijk dan de video met juwelenhistoricus Martijn Akkerman hieronder.
Beeld: ANP
Geschreven door
Renée Prenger