Koninklijk paar bij nationale start 80 jaar vrijheid in Limburg
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdagmiddag bij de nationale start van de viering van 80 jaar vrijheid in Mesch, Limburg. Hier staat de start van de bevrijding van het zuiden van Nederland centraal. Het is de start van een jaar lang herdenken dat Nederland 80 jaar geleden werd bevrijd.
Bij grenspaal 35, op de route die de geallieerde Amerikaanse soldaten destijds aflegden, ontmoeten de koning en koningin veteraan Kenneth Thayer. Met hem rijden zij in een legervoertuig over het landweggetje richting Mesch. "Wat geweldig dat wij hier met u kunnen zijn, 80 jaar na de bevrijding", zegt koning Willem-Alexander tegen Thayer. Koningin Máxima neemt Thayer bij de arm om hem tijdens de wandeling te ondersteunen.
Lees verder onder de foto's.
Daar wordt het Vrijheidsvuur ontstoken dat komt uit Normandië, waar eerder dit jaar al D-day werd herdacht. Koningin Máxima draagt tijdens de herdenking een jurk van zijden faille van modehuis Natan. De japon droeg de koningin eerder tijdens een staatsbezoek aan Zweden in 2022.
Over 80 jaar vrijheid
Op 12 september 1944 werd Mesch, een dorp in Zuid-Limburg, als eerste plaats in Nederland bevrijd van de Duitse bezetting door de geallieerde Amerikaanse troepen. Vanaf die datum volgde de bevrijding van de rest van Nederland, wat een zware strijd met vele slachtoffers en een verschrikkelijke hongerwinter met zich meebracht. Pas op 5 mei 1945 was heel Nederland bevrijd, maar het duurde tot 15 augustus van dat jaar voordat het volledige Koninkrijk der Nederlanden was bevrijd.
Interessant om te lezen: de jaren 1940-1945 voor vorstenhuizen in West-Europa.
In 2024 en 2025 vinden er op verschillende data en locaties in Nederland vieringen en herdenkingen plaats ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid. Leden van de koninklijke familie zullen bij diverse van deze gelegenheden aanwezig zijn om hun steun te betuigen aan de inzet voor vrijheid, recht en democratie - waarden die nooit als vanzelfsprekend mogen worden beschouwd.
Beeld: ANP
Geschreven door
Renée Prenger