Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De symboliek achter het bruidsboeket van de Deense koningin Mary

18 maart 2024 · Leestijd 3 min

In 2004 stappen de dan Deense kroonprins Frederik en Mary Donaldson in het huwelijksbootje. Mary heeft een prachtige trouwjurk aan, maar ook haar bruidsboeket blijft niet ongezien. De bloemen in dit boeket zijn niet zonder reden uitgekozen, maar hebben een symbolische waarde.

Kroonprins Frederik leert Mary kennen in 2000, wanneer de Olympische Spelen plaatsvinden in Sydney en ze aan elkaar worden voorgesteld in een café. Na een relatie die het stel weet te verbergen voor de media, kondigen Frederik en Mary hun verloving aan in 2003. Een jaar later, in 2004, geven Frederik en Mary elkaar het jawoord.

Lees verder onder de foto.

Verloving Frederik Mary 2003
Frederik en Mary kondigen hun verloving aan in 2003.

De symboliek van het boeket

Het bruidsboeket van Mary is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook symbolische waarde. Opvallend is de toevoeging van de eucalyptusbladeren als een eerbetoon aan Mary's Australische roots. De eucalyptusstruiken en -bomen komen oorspronkelijk uit Australië.

Lees verder onder de foto.

Mary en Frederik
Het bruidsboeket van Mary zit vol betekenis.

De rijke historie van mirte

Denemarken wordt ook niet vergeten in de symboliek van het boeket. Er zit namelijk ook een takje mirte bij, afkomstig uit de tuin van Slot Fredensborg in Denemarken.

Lees verder onder de foto's.

Fredensborg Slot in Denemarken
Fredensborg Slot in Denemarken.
Mirte heeft een rijke historie.
Mirte heeft een rijke historie.

Het gebruik van mirte in een koninklijk bruidsboeket is niet uniek. Deze bloem heeft meer historische waarde dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo hadden ook prinses Diana, Catherine, de prinses van Wales en koningin Elizabeth mirte in hun bruidsboeket.

Lees verder onder de foto.

prinses diana
Prinses Diana droeg ook mirte met zich mee in haar bruidsboeket.

In 1845 kreeg koningin Victoria een boeket met daarin een mirtetakje, dat ze plantte in de tuinen van Osborne House, haar vakantiehuis op Isle of Wight. De huidige mirteplanten die in de tuin van Osborne groeien, stammen nog steeds af van de oorspronkelijke plant. De oudste dochter van koningin Victoria, prinses Victoria, had haar bruidsjurk versierd met bloemen, waaronder mirtetakken.

Lees verder onder de foto.

Koningin Victoria in 1896
Koningin Victoria in 1896.

Klassieke rozen

Dé bloemen die niet mogen ontbreken in een bruidsboeket zijn natuurlijk rozen. In het bruidsboeket van Mary vormen rozen de basis. De symbolische betekenis van deze klassieke bloemen zal je niet verbazen. Ze staan voor liefde en romantiek. 

Lees verder onder de foto.

Mary en Frederik

Een symbool voor huwelijksgeluk

Een andere bloem die ongetwijfeld de aandacht trekt is de stephanotis. Deze laaghangende bloemen met lange steel en witte bladeren geven een elegante look aan de samenstelling van het boeket. Deze bloem staat symbool voor huwelijksgeluk, heel toepasselijk dus.

Lees verder onder de foto.

Mary en Frederik
Mary en Frederik.

Een groot gemis

De grote dag van Frederik en Mary had ook een verdrietig tintje. Mary moest haar moeder missen, die in 1997 was overleden. Als eerbetoon aan haar moeder werd Mary’s bruidsboeket na de bruiloft neergelegd op haar graf in Schotland. 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--