Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zó dek je een kersttafel met koninklijke allure

22 december 2024 · Leestijd 3 min

Ben jij gastheer of -vrouw van een kerstdiner? Dan wil je dat niet alleen het eten goed smaakt, maar ook dat de tafel feestelijk gedekt is. Etiquette-deskundige Anne-Marie van Leggelo vertelt hoe je een tafel met koninklijke allure opdekt.

Je kunt een tafel op twee manieren dekken. "Op de Franse en de Engelse manier", zo vertelt Anne-Marie. "Bij de Franse manier dek je bol, dit betekent dat je het bestek met de bolle onderkant naar boven plaatst. Dit was vroeger zo om de wapens te kunnen zien aan de achterkant." De meeste mensen dekken een tafel vooral op de Engelse manier.

Lees verder onder de foto.

ANP-466820420
Een riant gedekte tafel voor een staatsbanket.

Etiquette rondom het servet

"Het servet ligt aan de linkerkant", vertelt Anne-Marie. "Dit servet plaats je op je schoot zodra je gaat zitten. Vrij veel mensen doen dat niet helemaal goed. Bij het eerste gerecht, de eerste gang, vouw je het servet open." Dat doe je met de binnenkant naar voren. "Als je dan je mond schoonmaakt, wordt je broek niet vies."

Lees verder onder de foto.

ANP-466820397
Het bestek is hier op de Franse manier opgedekt.

Hoe proost je op de koninklijke manier?

Nog even en dan is het weer oud en nieuw. Een dag waarop veel geproost wordt. Maar hoe doe je het nu op een goede manier? "Voor zowel wijn- als champagneglazen geldt dat je deze aan de bolling van het glas vasthoudt. Het lieft met drie vingers en twee vingers daaronder geklemd voor de stevigheid. Je pakt het glas nooit bovenin vast. Hiermee verwarm je immers de champagne en je krijgt vieze vingers op het glas." De adel droeg vroeger zelfs handschoenen bij het drinken van wijn of champagne. "Hierdoor roken ze eerder de wijn dan hun eigen handen", legt Anne-Marie uit. En het idee dat je een pink los moet laten tijdens het toosten? "Dat doen we maar niet."

Lees verder onder de foto.

ANP-515418005
Prinses Amalia pakt haar glas om mee te toosten.

Er zijn ook regels rondom het toosten, want je hoort eigenlijk niet te klinken. Je brengt een toost uit "vanuit je hart en dan naar voren. Dan omhoog, kijk iedereen aan. Dan hoort iedereen ook het glas te heffen. Kijk iedereen goed aan en dan mag je een slokje nemen."

Lees verder onder de foto.

ANP-496275876
Koning Willem-Alexander toosten met elkaar tijdens een staatsbanket.

Verschillende soorten wijnglazen

Andere onderdelen van een koninklijke kersttafel zijn wijnglazen en een menukaart met daarop de gerechten die je serveert. "Zoals de meeste mensen wel weten gebruik je het bestek van buiten naar binnen. En aan het bestek kun je ook heel goed zien welke gerechten er aan komen." Als je graag wijn drinkt, weet je misschien wel dat een kleiner wijnglas voor witte wijn is en dat rode wijn in een groter wijnglas wordt geschonken. "Het rode wijnglas hoort altijd boven het mes van het hoofdgerecht te staan."

Lees verder onder de foto.

ANP-496274670
Een close-up van het menu op het staatsbanket van april dit jaar.

Ook leuk om te lezen: dineren met de koning? Zo hoort het.

Beeld: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--