Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Powervrouwen: dit zijn de 5 vorstinnen van de toekomst

24 januari 2024 · Leestijd 4 min

Door de abdicatie van koningin Margrethe is er op dit moment geen vrouwelijk staatshoofd. Maar de nieuwe generatie vorstinnen is onderweg. Déze vijf prinsessen worden op een dag vorstin.

Wel koninginnen, maar geen regerende vorstinnen; hoe zit dat precies? De koninginnen van dit moment zijn koningin omdat ze getrouwd zijn met een koning. Zij komen zelf niet uit een koninklijk nest en zijn bij de geboorte geen troonopvolger geweest. Dit maakt ze dan ook geen officieel vorstin. Al is deze term door de van Dale officieel een synoniem en worden de termen koningin en vorstin in de praktijk dus afgewisseld. Om verwarring te voorkomen, maken wij dan ook onderscheid in staatshoofden en koninginnen. 

Wel koningin, geen staatshoofd

Prinses Beatrix was staatshoofd én koningin, maar koningin Máxima is dat niet. Officieel krijg je dan als titel koningin-gemalin, al worden deze koningin-gemalinnen (denk aan koningin Máxima, koningin Letizia en koningin Mathilde) gewoon met koningin aangeduid. Met het aftreden van koningin Margrethe van Denemarken is er dan ook een tijd gekomen met alleen mannelijke staatshoofden. Maar deze vijf troonopvolgers brengen daar in de toekomst verandering in. 

#1 Victoria van Zweden

Kroonprinses Victoria van Zweden zou zomaar de eerstvolgende vorstin kunnen worden. Zij is geboren op 14 juli 1977 als eerste kind van koning Carl Gustaf en koningin Silvia van Zweden. Haar jongere broer prins Carl Philip (1979) was heel even de troonopvolger, omdat de Zweedse wet toen toeschreef dat alleen een man de troon kon opvolgen. Maar sinds 1 januari 1980 is Victoria dan toch echt eerste in lijn voor de Zweedse troon. Koning Carl Gustaf zit momenteel al 50 jaar op de troon en is 77 jaar. De Zweedse koning zal bij overlijden of abdicatie worden opgevolgd door kroonprinses Victoria die met 46 jaar klaar lijkt voor de troon.

Lees verder onder de foto. 

Kroonprinses_Victoria_galajurk_officieel_portret
2022: Kroonprinses Victoria in H&M op officieel portret.

#2 Prinses Amalia

Prinses Amalia wordt op een dag koningin van Nederland. De Prinses van Oranje wordt dit jaar 21 jaar en zal op den duur haar vader Koning Willem-Alexander opvolgen. Willem-Alexander zelf werd koning in 2013 nadat prinses Beatrix haar abdicatie aankondigde. Bij de inhuldiging was Willem-Alexander 46 jaar oud. Als deze lijn wordt doorgetrokken met prinses Amalia zou de prinses over 25 jaar (in 2049) het stokje van haar vader over kunnen nemen. Al weten we natuurlijk nooit hoe het precies zal verlopen. 

Lees verder onder de foto. 

De foto van prinses Amalia die het Koninklijk Huis publiceerde ter ere van haar 20e verjaardag.
De foto van prinses Amalia die het Koninklijk Huis publiceerde ter ere van haar 20e verjaardag.

#3 Prinses Elisabeth van België

Ook prinses Elisabeth is eerste in lijn van de troon. Zij zal de troon ooit van haar vader, koning Filip, overnemen. Net als koning Willem-Alexander zit koning Filip nu tien jaar op de Belgische troon. Filip was op het moment van de troonswisseling 53 jaar; als prinses Elisabeth precies in de voetsporen zal treden als haar vader, wordt ze over 31 jaar (in 2055) koningin van België. Maar net als bij al deze vorstinnen blijft het gissen naar wat er later gaat gebeuren. 

Lees verder onder de foto. 

Prinses Elisabeth
Het Belgische hof deelt deze foto van prinses Elisabeth ter ere van haar 22ste verjaardag in 2023.

#4 Prinses Leonor van Spanje

De Spaanse prinses Leonor is tevens eerste in lijn van de troonopvolging. Haar vader koning Felipe zit sinds 2014 op de troon en viert dit jaar zijn tienjarig jubileum. Leonor is vorig jaar 18 jaar oud geworden en dat werd groots gevierd in Madrid. Vanwege haar jonge leeftijd zal het waarschijnlijk nog even duren voordat zij koningin van Spanje wordt. De voorbereidingen zijn voor deze troonopvolger in ieder geval al in volle gang, want de kroonprinses volgt nu een militaire opleiding. 

Lees verder onder de foto. 

Spaanse-nationale-feestdag-2023-leonor1
Prinses Leonor tijdens de nationale feestdag in Spanje in 2023.

#5 Ingrid Alexandra van Noorwegen

Prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen is tweede lijn van de troonopvolging. Op dit moment zit koning Harald nog op de troon, haar grootvader. Zodra haar vader kroonprins Haakon haar grootvader koning Harald opvolgt, schuift de Noorse een plaatsje op. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat het nog een tijd gaat duren voordat prinses Ingrid Alexandra koningin van Noorwegen wordt. Maar dat weerhoudt de Noorse niet om zich al voor te bereiden. Net als Leonor is de prinses namelijk begonnen aan de militaire academie waarmee ze in de voetsporen van haar vader en grootvader treedt. 

Ingrid Alexandra mode
Voor haar 18e verjaardag krijgen we deze mooie foto van de Noorde prinses. Ze poseert in een chique zwarte jurk gemaakt van satijn.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--