Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wist je dat koning Willem-Alexander (een kleine) kans maakt op de Britse troon?

1 augustus 2023 · Leestijd 3 min

Een Nederlander als koning van de Britten? Dat is niet meer gebeurd sinds stadhouder-koning Willem III, die in 1689 de Britse troon besteeg. Toch maakt koning Willem-Alexander kans om ooit de vorst van de Britten te worden. Al is die kans niet heel groot.

De Nederlandse royals zijn verre familie van het Britse koningshuis. Hierdoor zou er in Londen zelfs een Oranje op de troon kunnen komen. Zie jij het voor je: koning Willem-Alexander als nieuwe bewoner van Buckingham Palace? Het kán, maar er moeten vóór hem dan wel vele honderden kandidaten afvallen. Om uit te leggen hoe het zit, nemen we je mee terug naar de 17e eeuw. 

Koning voortaan protestants

De Nederlandse stadhouder Willem III en zijn Britse vrouw Maria Stuart, die allebei protestants waren, kwamen in 1689 samen op de troon nadat de Britten hun katholieke koning Jacobus hadden afgezet. Om het protestantse karakter van de monarchie te garanderen, werd daarna bepaald dat iedere Britse koning het protestantse geloof moet uitdragen. De huidige Britse koning Charles is dan ook formeel hoofd van de Anglicaanse Kerk. 

'Geen huwelijk met katholieke vrouw'

Bovendien werd bepaald dat een kandidaat zijn recht op de troon zou kwijtraken door met een katholieke vrouw te trouwen. Onze koning Willem-Alexander, die via zijn betovergrootmoeder koningin Emma verre familie is van de Britse royals, 'verspeelde' dus zijn kans op de Britse troon door met Máxima te trouwen. Koningin Máxima is namelijk katholiek. 

Lees verder onder de foto.

Huwelijksdag_Maxima_en_Willem-Alexander
Sinds zijn huwelijk met de katholieke Máxima in 2002 kwam Willem-Alexander tijdelijk niet meer in aanmerking voor de Britse troon.

Nieuwe opvolgingswet

In 2013 werd in het Verenigd Koninkrijk de wet op de troonopvolging gewijzigd, waardoor onder meer deze bepaling ongedaan werd gemaakt. Twee jaar later ging de wet in, nadat alle alle vijftien landen waarvan de Britse vorst staatshoofd is, ermee hadden ingestemd. Sindsdien maakt Willem-Alexander dus gewoon weer 'kans' op de Britse troon. Maar zoals we eerder al zeiden, is die kans wel erg klein. Bij de invoering van de wet bleek namelijk dat er eerst zo'n 850 gegadigden moeten overlijden, voordat Willem-Alexander in aanmerking zou komen. 

Lees verder onder de foto.

Charles coronation hoofd kerk
Koning Charles is sinds zijn kroning ook hoofd van de Anglicaanse Kerk.

Dubbelmonarchie onder Willem-Alexander?

Bovendien is hij nu koning van Nederland. Wat gebeurt er als hij de Britse troon onverhoopt in de schoot geworpen krijgt? Willem-Alexander zou dan een keuze moeten maken en (vermoedelijk) het Nederlandse koningschap voortzetten. De regel dat een Britse vorst zelf protestants moet zijn, blijft bovendien wel van kracht. Als de koning in aanmerking wil blijven komen, mag hij zich dus niet bij de kerk van zijn echtgenote aansluiten. Altijd handig om te weten, mocht de kans zich tócht voordoen. 

Wat geloven koning Willem-Alexander en koningin Máxima?

Lees ook over:

Wat geloven koning Willem-Alexander en koningin Máxima?
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--