Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo staan prins William en prins Harry stil bij de sterfdag van prinses Diana

31 augustus 2023 · Leestijd 4 min

Op 31 augustus 1997 overleed prinses Diana na een fataal auto-ongeluk in een tunnel in Parijs. De jonge prinsen William en Harry verloren op die dag, nu 26 jaar geleden, hun moeder. Zo staan de twee stil bij de sterfdag van Lady Diana.

Voor prins William en prins Harry is 31 augustus voor altijd een lastige datum. Op deze dag missen ze hun moeder, die 26 jaar geleden overleed, net een beetje extra. Vorig jaar vierde prins Harry de 25ste sterfdag van zijn moeder thuis met zijn gezin. Grote kans dat hij ook dit jaar zich terugtrekt met zijn vrouw Meghan Markle en hun twee kinderen Archie en Lilibet. 

Lees verder onder de foto.

William-Harry-Catherine-Meghan
September 2022: prins William en prins Harry herdenken samen met hun vrouwen de overleden koningin Elizabeth.

Er is weinig bekend over hoe prins William op deze speciale dag stilstaat bij zijn moeder. Op 1 juli 2021 onthulden de twee broers nog een standbeeld van prinses Diana. Op die dag zou hun moeder namelijk 60 jaar zijn geworden. "Vandaag, op wat de 60ste verjaardag van onze moeder zou zijn geweest, herinneren we ons haar liefde, kracht en karakter - kwaliteiten die haar tot een krachtig voorbeeld maakte om het goede te doen, om talloze mensenlevens beter te maken. Elke dag zouden we willen dat ze nog bij ons was." Zo luidde hun statement uit 2021. Een boodschap die twee jaar later nog even relevant is. 

Lees verder onder de foto. 

ANP-433263295

Prinses Diana blijft altijd de moeder en oma die wordt gemist 

Dat prinses Diana haar kleinkinderen nooit heeft ontmoet, vinden zowel William als Harry vreselijk. De twee prinsen vertellen hun kinderen volop over hun overleden oma Diana die ze helaas nooit hebben ontmoet. In de Netflix-documentaire 'Harry & Meghan' zagen we al dat er een mooie foto van Diana in het huis van Harry en Meghan hangt en dat de kleine prins Archie precies weet wie dat is. 

Lees verder onder de foto.

Tekst_bij_tekening_prins_George.jpg

Ook prins William en zijn vrouw Catherine, de prinses van Wales, houden de herinneringen aan prinses Diana levend. Zo deelden ze op Moederdag 2021 nog lieve tekeningen van hun kinderen waarin ze het over hun overleden oma hebben. "Lieve oma Diana, fijne fijne Moederdag. Ik hou heel veel van je en denk altijd aan je, veel liefs van George" staat bij de tekening van de kleine prins. "Op Moederdag denk ik aan je. Ik hou heel veel van je, papa mist je", schrijft zijn zusje Charlotte op haar tekening. 

Lees verder onder de foto.

Tekening_prinses_Charlotte.jpg

Over de sterfdag van Lady Diana

Prins William en prins Harry waren piepjong toen hun moeder overleed. William was 15, Harry nog maar 12. Hun laatste contact voor haar dood was via een telefoongesprek. Elke avond belde Diana even met haar zoons om ze welterusten te wensen, een ritueel dat na de scheiding met de toenmalige prins Charles is ontstaan. Ze belden kort met elkaar, niet wetende dat dit het laatste gesprek met hun moeder zou zijn. 

Lees verder onder de foto.

Prinses_Diana_met_zoons.jpg

De klap was dan ook groot toen de twee prinsen een dag later hoorden dat hun moeder was overleden. "Het was alsof er een aardbeving was geweest in huis en alles in mijn leven had omgegooid," zei William in de documentaire 'Diana, Our Mother: Her Life and Legacy' uit 2017. "Het duurde heel lang voordat het nieuws echt indaalde," voegde de prins toe. 

De begrafenis 

Na Diana's dood volgde op 6 september haar uitvaart. Van over de hele wereld leefden mensen mee met de twee jonge prinsen die onder het oog van miljoenen achter de kist van hun moeder aan moesten lopen. Aan de kant stonden duizenden mensen te huilen om Diana's dood. "Ik kon niet begrijpen waarom iedereen zo hard en demonstratief wilde huilen, en zulke emoties wilde tonen terwijl ze mijn moeder helemaal niet kenden”, zegt William in de documentaire 'Diana 7 Days'. "Ik had zoiets van: jullie kenden haar niet dus waarom en hoezo zijn jullie zo ontdaan?”

rouwstout_diana_William_Charles_Harry
1997: prins William en prins Harry lopen samen met prins Charles, prins Philip en Earl Spencer achter de kist van Diana bij haar uitvaart.

Ook prins Harry heeft vervelende herinneringen aan de uitvaart van Diana. "Mensen grepen ons vast, sloten ons in hun armen. Ik neem niemand dat kwalijk, natuurlijk niet, maar het was wel schokkend," geeft hij toe in de documentaire. "Het leek ook wel of iedereen wilde dat we huilden, maar ik had me voorgenomen dat niet in het openbaar te doen en dat werd dan weer vreemd gevonden omdat verder iedereen wel huilde.”

Zo was prinses Diana als moeder van prins William en prins Harry

Lees ook over:

Zo was prinses Diana als moeder van prins William en prins Harry
Rouwdeskundige over het overlijden van prins Friso: "Rouw is een levenslang verlangen"

Lees ook over:

Rouwdeskundige over het overlijden van prins Friso: "Rouw is een levenslang verlangen"

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--