Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo herdachten de Oranjes 75 jaar bevrijding

2 mei 2020 · Leestijd 2 min

Vandaag staan we in de uitzending van Blauw Bloed uitgebreid stil bij de Oranjes en 75 jaar vrijheid. Het afgelopen jaar is de koninklijke familie aanwezig geweest bij diverse herdenkingen. Bekijk er hier een aantal terug.

31 augustus: Terneuzen

De start van de viering van 75 jaar vrijheid was op 31 augustus in Terneuzen. Koning Willem-Alexander luidde de belboei het lustrumjaar in Nederland in. Ook koningin Máxima en het Belgische koningspaar waren aanwezig.

21 september: Ede

De Britse prins Charles en prinses Beatrix zagen op 21 september de paradropping op de Ginkelse Heide tijdens de herdenking van Market Garden. Die dag waren er in het hele gebied rond Arnhem en Nijmegen herdenkingen van de operatie in september 1944. Hiermee begon de bevrijding van Nederland.

2 oktober: Putten

ANP-78035288.jpg

Op 2 oktober woonde prinses Beatrix de 75e herdenkingsdienst bij van de Razzia van Putten. In de overvolle Oude Kerk herdachten de Puttenaren de tragedie die hun dorp op 2 oktober 1944 tot in de vezels raakte. Lees hier een longread over deze tragische historie.

25 oktober: Nieuwdorp

Voor deze opening stapte prinses Margriet voor even in de voetsporen van haar grootmoeder, die op 13 maart 1945 weer voet op Nederlandse bodem zette. Bij de opening van het Bevrijdingsmuseum Zeeland verrichtte de prinses een historische openingshandeling. 

29 oktober: Breda

In oktober vierde het koningspaar samen met de president van Polen, Andrzej Duda, en zijn echtgenote 75 jaar bevrijding van Breda. Na een lunch op Paleis Noordeinde stonden de koning en de president uitgebreid stil bij de rol van Polen tijdens de bevrijding van Nederland in 1944 en 1945. 

23 januari: Jeruzalem

Afgelopen januari bezocht de koning Israël. Daar woonde hij het World Holocaust Forum bij, bracht hij een bezoek aan herinneringscentrum Yad Vashem en het Nederlandse verzorgingshuis Beth Juliana.

Op 27 januari was de koning samen met de koningin ook aanwezig bij de herdenking van de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz in Polen. 

Meer zien over 75 jaar bevrijding? Kijk dan vanavond naar onze uitzending vanuit Wageningen, waar in 1945 onderhandeld werd met de Duitsers over de capitulatie. Bij Hotel de Wereld praat Jeroen Snel met historica en koningshuisdeskundige Simone Lamain over de rol van de Europese koningshuizen tijdens de oorlog.

Zaterdag 2 mei, 19.55 op NPO2.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--