Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wist jij dit al over het bruidsboeket van Diana?

29 maart 2024 · Leestijd 3 min

De grote dag van prins Charles en Diana werd tot in de puntjes voorbereid. Elk detail was belangrijk, want er mocht niets misgaan. Ook het bruidsboeket was belangrijk voor de Britse royals. Lees hier meer over het boeket, dat meer voorbereiding nodig had dan je misschien zou verwachten.

Diana was een trendsetter

We kennen prinses Diana als een prinses haar eigen weg durfde te gaan en het niet zo nauw nam met koninklijke protocollen. Zo koos ze er bewust voor geen handschoenen te dragen om toegankelijk en benaderbaar te zijn voor het Britse volk. Ook was ze een echte trendsetter, vooral als het om mode gaat. De prinses trok vaak de aandacht met prachtige of controversiële jurken.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Op de grote dag van Diana en prins Charles, op 29 juli 1981, straalde Diana in een prachtige trouwjurk, die een sluier had van maar liefst 12 meter (!) lang.

Lees verder onder de foto.

Diana
Diana straalt in haar trouwjurk met een sluier van 12 meter lang.

Een reserveboeket

Ook het bruidsboeket van Diana bleef niet onopgemerkt. Het boeket, dat veel groter was dan gebruikelijk in die tijd, zat vol symboliek. En omdat het bruidsboeket zo belangrijk was die dag, werd er zelfs een reserveboeket gemaakt door door de toenmalige bloemist David Longman. "Het reserveboeket was een idee van wijlen koningin Elizabeth, die op haar grote dag met prins Philip haar boeket verloor." Dat Elizabeth haar boeket kwijt was, kun je zien op de officiële staatsfoto's van het paar met de bruidsmeisjes en koninklijke gasten. Op die foto's staat een pasgetrouwde prinses zonder boeket. Tijdens de huwelijksreis van Elizabeth en Philip werden deze foto's dan ook opnieuw gemaakt.

Lees verder onder de foto's.

prinses Elizabeth
Een pasgetrouwde prinses Elizabeth, zonder bruidsboeket.
koningin Elizabeth en Diana
Koningin Elizabeth en Diana op de grote dag.

De bloemist vertelde aan The British Express dat koningin Elizabeth de traditie begon om twee identieke boeketten te maken om een soortgelijke situatie te voorkomen. "We hebben twee boeketten gemaakt. Het eerste boeket moest om 8 uur worden afgeleverd bij Buckingham Palace. We hadden een motorrijder die ons door de hele stad naar het paleis bracht. Toen kwamen we terug en tegen die tijd hadden ze het tweede boeket klaar, en toen gingen we weer terug."

Lees verder onder de foto.

Prins Charles en Diana
Prins Charles en Diana die een - voor die tijd ongebruikelijk groot - boeket vasthoudt.

Symbolische bloemen

Het boeket, waarvoor Diana zelf de bloemen had uitgekozen, zat vol symboliek. De bloemen waren een mix van traditionele huwelijksbloemen en bloemen die een link hadden met de Britse koninklijke familie. Zo koos Diana onder andere voor de Stephanotis, die huwelijksgeluk symboliseert. In het boeket zaten ook Odontoglossum orchideeën, die veelvuldig voorkwamen in het bruidsboeket dat koningin Elizabeth op haar bruiloft in 1947 droeg. Net als bij veel andere koninklijke bruiloften bevatte Diana’s boeket ook een takje mirte, afkomstig uit een struik die door koningin Victoria was gekweekt. Ook de Deense koningin Mary maakte gebruik van deze traditie tijdens haar grote dag met de toenmalige Deense kroonprins Frederik.

Diana en Charles

Foto's: ANP / Instagram: @lady.diana._

Geschreven door

Lydia Reitsma

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--