Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo helpt prinses Alexia zus Amalia met haar toekomstige rol

3 augustus 2023 · Leestijd 3 min

Amalia is sinds de inhuldiging van koning Willem-Alexander de Prinses van Oranje. Dit houdt in dat Amalia zich kroonprinses mag noemen en dus de eerste in lijn is om haar vader op te volgen. Een toekomst die al sinds haar geboorte vastligt. Maar hoe bereidt een 19-jarig meisje zich voor op die rol? En kan zij op de hulp van haar zussen rekenen? Wij zoeken het uit.

Prinses Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria wordt geboren op 7 december 2003 in Den Haag. Zij is het eerste kind uit het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, de troonopvolger dus.

Lees verder onder de foto.

Doop_Amalia
Prinses Amalia bij haar doop.

Sinds haar achttiende verjaardag, in december 2021, zijn er al wat dingen veranderd voor Amalia die te maken hebben met haar toekomst. Zo zien we haar, ondanks dat ze student is aan de Universiteit van Amsterdam, steeds vaker in het openbaar. 

Lees verder onder de foto.

prinses-van-oranje-komt-aan-bij-de-universiteit-van-amsterdam-voor-haar-eerste-college-1
Het begin van een nieuwe periode: de start van haar studietijd.

Zo wordt Amalia een dag na haar verjaardag binnengeleid bij de Raad van State en neemt zij deel aan Prinsjesdag. Ook maakt de prinses, vergezeld en begeleid door haar ouders, een kennismakingsreis naar het Caribische deel van ons koninkrijk.

Lees verder onder de foto's.

Willem-Alexander en zijn dochter Amalia gisteren na de binnengeleiding bij de Raad van State.
Willem-Alexander en Amalia na de binnengeleiding bij de Raad van State.
Amalia Prinsjesdag 2022 6
Prinses Amalia op Prinsjesdag 2022.
Koningspaar en Amalia op Saba 2023
Koningspaar en Amalia op Saba in 2023.

Verder neemt Amalia deel aan persgesprekken en is ze al een aantal keer verschenen op het internationale podium. Zoals tijdens de festiviteiten rondom de kroning van koning Charles, en het huwelijk van de Jordaanse kroonprins Hoessein. Laatst bezocht ze nog in haar 'vrije tijd' een huwelijk met haar moeder koningin Máxima. 

Lees verder onder de foto's.

Amalia en Beatrix London
Prinses Amalia was voorafgaand aan de kroning van Charles aanwezig bij een receptie in Buckingham Palace. Daar was zij samen met haar grootmoeder, prinses Beatrix. "De receptie in Buckingham Palace was voor mij vooral echt heel bijzonder. Het was de eerste keer dat ik alleen met mijn grootmoeder samen een bezoek deed", aldus Amalia.
Amalia_Máxima_Willem-Alexander_Jordanië
Het koningspaar en prinses Amalia in Jordanië.

 "Het brengt leuke dingen met zich mee, maar ook minder leuke"

De oudste dochter van het koninklijk gezin zijn, brengt voor Amalia zeker "minder leuke dingen met zich mee". Dat vertelde de prinses onlangs tegen de pers. "'Was ik maar', vind ik geen goede instelling, want het is nu eenmaal zo. Het is de realiteit", zegt Amalia, wanneer haar wordt gevraagd of ze er wel eens over nadenkt hoe het zou zijn om de tweede of de derde dochter te zijn. "Het brengt leuke dingen met zich mee, maar ook minder leuke."

Lees verder onder de foto.

Willem-Alexander, Amalia, december 2022

Zoals gezegd ligt de toekomst van Amalia zo goed als vast. Op een dag zal zij haar vader opvolgen en koningin van Nederland worden. Maar kan de prinses ook op de hulp van haar zussen rekenen? Daarover werd meer duidelijk tijdens het laatste persgesprek, op het Haagse Zuiderstrand. 

Lees verder onder de foto. 

ANP-472782486

Steun van haar zussen

Prinses Amalia zegt vooral "enorm dankbaar" te zijn voor haar "twee zusjes" en "hele lieve ouders natuurlijk" en hoe zij haar altijd steunen. "En dat ze altijd achter me staan in de positie die ik nu al heb en in de toekomst ga hebben."

Haar jongere zus Alexia reageert daar ook op. "Zowel Ariane als ik is volledig bereid om haar te steunen, waar dat kan of moet. Maar dat weet ze ook. En ik denk dat dat ook een rustgevende gedachte is."

Amalia, Ariane en Alexia tijdens fotosessie 2023
Prinsessen Amalia, Ariane en Alexia op het Zuiderstrand tijdens de traditionele fotosessie van de koninklijke familie in 2023.

Beeld: ANP

Prachtig! Beatrix en Amalia bij receptie op Buckingham Palace

Lees ook over:

Prachtig! Beatrix en Amalia bij receptie op Buckingham Palace
Nieuwe foto's van de koning, prinses Beatrix en prinses Amalia

Lees ook over:

Nieuwe foto's van de koning, prinses Beatrix en prinses Amalia
Nieuw! 6 prachtige foto's van prinses Amalia

Lees ook over:

Nieuw! 6 prachtige foto's van prinses Amalia
Outfits van koningin Máxima en prinses Amalia op de Caraïben: alles op een rijtje!

Lees ook over:

Outfits van koningin Máxima en prinses Amalia op de Caraïben: alles op een rijtje!
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--