Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zó vieren andere landen 'Koningsdag'

25 april 2024 · Leestijd 4 min

In Nederland vieren we de verjaardag van de koning op zijn geboortedag, 27 april. Het is een officiële feestdag en grote delen van het land kleuren die dag oranje, ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook de koning zelf viert het feestje mee en trekt het land in om het volk te ontmoeten. Maar hoe wordt er in andere landen eigenlijk 'Koningsdag' gevierd?

Een uitbundige Koningsdag, zoals wij in Nederland kennen, is vrij uniek. Toch zijn er ook in andere landen dagen waarbij er stilgestaan wordt bij de verjaardag van de vorst of waarbij de koninklijke familie centraal staat.

#1 Verenigd Koninkrijk

Op de zaterdag voor of na 10 juni wordt in het Verenigd Koninkrijk Trooping the Colour gevierd. Dit is een ceremonie ter ere van de officiële verjaardag van de vorst, in dit geval koning Charles. Trooping the Colour betekent 'het paraderen (trooping) met het vaandel (colour)'. Tijdens Trooping the Colour komen meer dan 1400 soldaten, 200 paarden en 400 muzikanten samen voor een spektakel van militaire precisie. De ceremonie vindt plaats op Horse Guards Parade en vanaf Buckingham Palace verplaatst de koninklijke familie zich, al dan niet te paard, in een parade naar deze locatie. Het publiek toezwaaien vanaf het balkon van Buckingham Palace is ook een belangrijk onderdeel van de dag. Langs de kanten van de straten verzamelen zich elk jaar hordes mensen om de koninklijke familie toe te juichen en te zwaaien.

Lees verder onder de foto.

charles-trooping-the-colour
Trooping the Colour 2023.

#2 België

In België is er een feestdag met exact dezelfde naam als die van ons, al is de invulling compleet anders. Het is een feestdag die al sinds 1866 elk jaar op 15 november wordt gevierd ter ere van de geboortedag van Leopold II [de tweede koning van België red.]. De Koningsdag bij onze zuiderburen In tegenstelling tot Koningsdag in Nederland, is Koningsdag in België geen volksfeest. Het is dan ook geen officiële vrije dag voor de Belgen. Op 15 november bezoekt de koninklijke familie een burgerlijke plechtigheid, bestaande uit toespraken en getuigenissen. Later op de dag worden verdienstelijke landgenoten in het parlement gehuldigd. De Belgische koning en koningin zijn trouwens niet aanwezig op deze dag, omdat het Belgische hof van mening is dat zij zichzelf niet kunnen vieren.

Lees verder onder de foto.

header-koningsdag-beglie
Koning Albert en koningin Paola in Brussel, tijdens Koningsdag 2023.

Er is gelukkig wel een ander moment in het jaar waarop Koning Filip en koningin Mathilde hun gezicht mogen laten zien. Tijdens de nationale feestdag op 21 juli viert het koningspaar samen met hun gezin het feestje mee. Dan zijn ook alle Belgen vrij en wordt de dag groots gevierd met rommelmarkten, festivals en concerten.

#3 Monaco

Elk jaar op 19 november wordt in Monaco het Fête du Prince, oftewel het Feest van de Prins, gevierd. Op deze zondag gaat de hele prinselijke familie, inclusief de zussen van prins Albert en hun partners, mee om deel te nemen aan de festiviteiten in het vorstendom. Zoals gebruikelijk begint de nationale feestdag met een speciale mis in de Kathedraal van Monaco. Daarna is er een militaire parade op het plein voor het prinselijk paleis. De feestdag wordt afgesloten met een vuurwerkshow in de haven.

Lees verder onder de foto.

monaco-nationale-feestdag
V.l.n.r. prinses Caroline, prinses Gabriella, prinses Charlène, prins Jacques en prinses Stéphanie op de nationale feestdag van Monaco in 2023.

#4 Zweden

De Zweedse koning Carl Gustaf is jarig op 30 april. Op die dag verzamelt het Zweedse volk zich rondom het paleis in Stockholm, waar de koning op het balkon verschijnt om naar het publiek te zwaaien. Er wordt dan massaal "hoera!" geroepen voor de jarige koning en het volkslied wordt gespeeld. De verjaardag van Carl Gustaf wordt traditiegetrouw ingeluid met demonstraties van verschillende onderdelen van het Zweedse leger en op deze dag klinken traditiegetrouw 21 saluutschoten.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

#5 Denemarken

Ook in Denemarken werd de verjaardag van koningin Margrethe ook altijd gevierd met een balkonscène. De koninklijke familie verzamelde zich op die dag op een van de balkons van Kasteel Amalienborg waar ze werden toegejuicht door het aanwezige publiek. Dit jaar neemt koning Frederik het stokje van zijn moeder overg. Op zijn verjaardag, 26 mei, weten we of hij zijn verjaardag op dezelfde manier gaat vieren met het Deense volk als zijn moeder.

Margrethe_viert_83e_verjaardag
Koningin Margrethe viert haar 83e verjaardag met haar kleinkinderen.

Bron: ANP

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--