Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het is de Landelijke Dag tegen Pesten: déze royals werden gepest op school

19 april 2024 · Leestijd 5 min

Vandaag is het de Landelijke dag tegen Pesten. Met deze dag wil de Stichting Stop Pesten Nu extra aandacht vestigen op dit belangrijke onderwerp. Ook prinsen en prinsessen ontkomen er niet altijd aan: déze royals werden gepest op school.

#1 Koning Charles

Koning Charles werd gepest tijdens zijn schooljaren op de Gordonstoun School in Schotland. Gordonstoun staat bekend om de fysieke uitdagingen die het lesprogramma biedt. Het lesprogramma stimuleert de robuustheid onder de leerlingen, die naar verluidt het hele jaar door korte broeken dragen en elke dag beginnen met een koude douche. "Hij was vanaf het begin al een beetje een buitenstaander", vertelde oud-klasgenoot Johnny Stonborough in een interview met CBS News in 2023. Als Stonborough terugdenkt aan de jonge prins Charles, herinnert hij zich een prins die verre van populair is tijdens zijn schooltijd. "Niemand wilde zijn vriend zijn, want als je zijn vriend was, werd je meedogenloos geplaagd omdat je zijn vriend was", aldus Stonborough.

Lees verder onder de foto's.

school Charles
Prins Charles begint aan zijn eerste dag op Gordonstoun in 1962.
charles school
Prins Charles schudt de hand van het schoolhoofd Robert Chew. Naast hem staat zijn vader, prins Philip.

De gevoelige aard van Charles

Prins Philip, de vader van Charles, was een van de eerste leerlingen van Gordonstoun nadat de school in 1934 werd geopend. Waar prins Philip zijn tijd op de school als positief had ervaren, was dit voor de jonge prins Charles heel anders. Uit een biografie van Charles 1994, wordt Philip beschuldigd van onbegrip voor de gevoelige aard van zijn zoon.

Lees verder onder de foto.

prins Philip school
De jonge prins Philip studeerde ook aan Gordonstoun.

Stonborough vertelde aan CBS News dat hij het pesten van de toekomstige koning met eigen ogen zag gebeuren. "We waren rugby aan het spelen en een aantal van de jongens besloten dat ze de prins zouden 'doen', wat 'in elkaar slaan' betekende. Vervolgens vielen ze hem aan, waarbij ze aan zijn oren trokken en hem sloegen", aldus Stonborough. "Hij klaagde nooit. Hij zei er nooit iets over. Als ik het niet gezien had, zou niemand erover hebben geweten."

Charles is niet de enige royal die op deze Schotse school heeft gezeten, ook onze eigen graaf Claus-Casimir bracht zijn laatste middelbare schooljaren door op de gerenommeerde internationale kostschool.

#2 Catherine, de prinses van Wales

Catherine, de prinses van Wales, is op dit moment de populairste royal onder de Britten. Tijdens haar tijd op Downe House kostschool was ze helaas niet zo geliefd en werd ze gepest. "Ze werd uitgekozen omdat ze perfect was, er goed uitzag en een aardig persoon was. Ze was niet het type dat voor zichzelf opkwam", vertelde een oud-klasgenoot van Catherine aan News of the World in 2010. “Ze haatte het, haatte het absoluut. Sommige meisjes daar waren vreselijk", aldus de oud-klasgenoot.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ze viel op om de verkeerde redenen

In haar boek Kate: The Future Queen schrijft royalty-expert Katie Nicholl gedetailleerd over Catherine's pestverleden. Nicholl noemt een paar redenen waarom Catherine het doelwit was van pesterijen. Toen Catherine begon op Downe House, was de toekomstige prinses 13 jaar oud. Ze begon laat op die school, aangezien veel van haar klasgenoten daar al begonnen waren sinds ze 11 jaar oud waren. Catherine werd al snel gezien als de nieuweling. Ook was Catherine een zogenaamde dagleerling. Dat is een leerling die niet op de kostschool woont maar elke dag naar huis gaat. Dit werd niet gewaardeerd door haar klasgenoten. Downe House was naar verluidt een kliekje en Catherine viel 'om de verkeerde redenen' op. Nicholl schrijft: "Omdat ze bijzonder slank was en langer was dan haar leeftijdsgenoten, viel ze om de verkeerde redenen op en werd ze geplaagd omdat ze slungelig was."

Lees verder onder de foto.

Catherine
Catherine, de prinses van Wales, viel 'om de verkeerde redenen' op tijdens haar tijd op Downe House.

#3 Kroonprinses Victoria

De Zweedse kroonprinses Victoria werd op school uitgelachen door haar klasgenoten als ze hardop iets voorlas. Een artikel van de BBC in 2002 deed verslag van een conferentie over pesten aan de Örebro Universiteit in Zweden. De prinses deelde toen onverwachts over haar dyslexie en hoe ze hierdoor gepest werd op school. "Ik dacht dat ik dom en langzaam was. School was leuk, maar ook veeleisend. Wanneer je moeite hebt met lezen en schrijven, kan het soms moeilijk zijn", aldus Victoria. De prinses deelde dat ze er geen problemen mee heeft om openlijk over haar leerstoornis te praten, maar dat ze ook beseft dat zij als toekomstige koningin meer steun heeft gekregen dan de meesten.

Lees verder onder de foto.

Victoria
Kroonprinses Victoria werd gepest door haar dyslexie.

#4 Prinses Maria Laura

In het boek Prinsessen van België, schrijven Brigitte Balfoort en Joëlle Vanden Houden over het pestverleden van prinses Maria Laura. Zo wordt beschreven hoe de prinses het op school niet gemakkelijk had. "Maria-Laura zag er als kind heel bleek uit en had grote ogen. Ze werd verschrikkelijk gepest op school. Klasgenootjes noemden haar spottend E.T. Zo hard kunnen kinderen zijn. De prinses is zelfs van school veranderd. Maar vandaag is ze uitgegroeid tot een knappe vrouw die in China en de Verenigde Staten studeerde. Ze werkte in New York en is nu aan de slag in Londen. Ze heeft een indrukwekkend palmares op haar jonge leeftijd. Misschien heeft ze uit die verschrikkelijke ervaringen wel de kracht gehaald om zo door te zetten en te staan waar ze nu staat."

maria laura
Prinses Maria Laura met prinses Astrid in 2008.

Foto's: ANP/Twitter @Canellelabelle

Geschreven door

Lydia Reitsma

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--