Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit staat het koningspaar te wachten in Slowakije

7 maart 2023 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en Máxima zijn dinsdag, na aankomst in Slowakije voor hun driedaagse staatsbezoek aan het land, officieel welkom geheten. Het koningspaar werd eind van de ochtend ontvangen op het presidentieel paleis in Bratislava, waar zij werden opgevangen door president Zuzana Caputova en haar partner, Juraj Rizman. Ook Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, stond op het koningspaar te wachten.

De koning en koningin kregen brood met zout aangeboden, een traditioneel welkomstgebaar in het land. Zij namen beiden een hapje van het brood. Bij het presidentieel paleis stond een groepje mensen de koning en koningin op te wachten achter een paar dranghekken. Een van hen droeg een spandoek met de tekst 'We love the king and queen'.

Lees verder onder de Instagram post en foto's!

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Willem-Alexander Máxima Slowakije
Koning ondertekend gastenboek Slowakije
Willem-Alexander Máxima staatsbezoek Slowakije

Daarna werd het Nederlandse en het Slowaakse volkslied gespeeld. Na een eregroet van de Commandant Erewacht vond een fotomoment plaats en een ondertekening van het gastenboek. Vervolgens werden de delegaties aan elkaar voorgesteld en gingen de koning en koningin verder in gesprek met Caputova en Rizman. Ook spreken Willem-Alexander en Máxima in het Primaciálny Paleis met Slowaakse media en is er een lunch met Caputova. 

Lees verder onder de foto!

Máxima staatsbezoek Slowakije

Na de lunch vindt een kranslegging plaats bij de Poort van de Vrijheid, ter nagedachtenis aan degenen die tussen 1948 en 1989 zijn gedood tijdens een vluchtpoging ten tijde van het IJzeren Gordijn. Daarna volgt een historische wandeling door Bratislava, de hoofdstad van het land. Vervolgens gaat het koningspaar, samen met Hoekstra en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media), met onder andere Slowaakse media en politie in gesprek over persvrijheid en -veiligheid.

ANP-464396889

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren dinsdagavond bij het staatsbanket in Slowakije. De koning sprak hier onder andere over Peter R. de Vries en de impact die zijn dood had op Nederland. De koningin verscheen in een bekende jurk van ontwerper Jan Taminiau. Lees meer over de avond in ons artikel

Willem-Alexander Máxima staatsbanket Slowakije

Het vervolg van het staatsbezoek

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima praten op de tweede dag van het staatsbezoek aan Slowakije met Slowaakse jongeren over gendergelijkheid en vrouwenemancipatie. Het overzicht met foto's van de tweede dag van het staatsbezoek zijn te vinden in dit artikel

ANP-464462517
Koningspaar staatsbezoek Slowakije dag 2

's Avonds vindt de contraprestatie plaats in Bratislava. Het koningspaar heeft de Slowaakse president en haar familie een concert aangeboden om te bedanken voor haar gastvrijheid. Koningin Máxima schittert in een bekende glitterjurk van ontwerper Claes Iversen. Ook was er nog een leuk weerzien voor de koningin. Haar broer Juan was namelijk aanwezig bij het concert. De broer en zus poseerden voor een spontane foto, zoals te zien is in ons artikel

Koningspaar Contraprestatie Slowakije

Afsluiting van het bezoek

Tijdens de derde dag van het staatsbezoek brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een bezoek aan de regio rondom het Tatra-gebergte in noordoost Slowakije. Hier bezoeken zij onder andere een hulpcentrum voor Oekraïense vluchtelingen. Lees meer in ons artikel over de derde dag van het staatsbezoek.

Koningspaar Slowakije

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--