Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terugblik: de eerste werkbezoeken van de Oranjes

9 september 2023 · Leestijd 4 min

Prinses Alexia gaat zaterdag 9 september voor het eerst in haar eentje op werkbezoek. Een spannende stap voor de 18-jarige prinses die nu haar eerste officiële werkbezoek op haar agenda heeft staan. We blikken dan ook graag terug op de eerste werkbezoeken van de andere leden van de koninklijke familie die haar voorgingen.

Prinses Alexia maakt op 9 september haar 'debuut' in Rotterdam. Daar doopt ze een schip met de toepasselijke naam 'Vox Alexia'. Sommige royalty-kenners zien dit werkbezoek als een goede eerste vuurdoop voordat de prinses aanwezig is bij Prinsjesdag later deze maand. Alhoewel Alexia regelmatig in de belangstelling staat, en aandacht niet vreemd is, is het wel een wereld van verschil als je ineens alleen ergens bent. Waar normaliter de camera's veelal haar ouders en zus zoeken, zal de camera zaterdag alleen oog hebben voor de 18-jarige prinses. Een goede oefening voor Prinsjesdag, waar prinses Alexia voor het eerst bij is dit jaar. Door eerst dit schip te dopen, zal de druk voor Prinsjesdag alleen maar afnemen, zo stellen sommige royalty-kenners. 

Lees verder onder de foto. 

Alexia selfie koningsdag
Een vrolijke Koningsdag-selfie met prinses Alexia, welke jongen wil dat nou niet?.

Nog voor prinses Amalia alleen op pad

Het is bijzonder te noemen dat de tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima nog voor de troonopvolgster (prinses Amalia) alleen op pad gaat. Haar zus prinses Amalia heeft dan wel meer officiële momenten achter haar naam staan, denk bijvoorbeeld aan de bruiloft in Jordanië, de receptie op Buckingham Palace ter ere van de kroning van Charles en natuurlijk het bezoek aan de Cariben begin dit jaar, maar daar was ze altijd in het bijzijn van haar ouders of oma. Het is dan ook erg stoer dat prinses Alexia, met minder ervaring, eerder een werkbezoek alleen gaat verrichten. 

Lees verder onder de foto. 

amalia1_44
Prinses Amalia en prinses Alexia bij de Formule 1 in Zandvoort.

Prinses Beatrix was 11 bij haar eerste werkbezoek 

De kinderen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima hoeven voor hun achttiende nog niet veel officiële bezoeken af te leggen. Vaak zijn ze alleen te zien bij Koningsdag en het jaarlijkse fotomoment. Op een uitzondering hier en daar. Heel anders was dit voor prinses Beatrix. Zij werd van jongs af aan al vaak gefotografeerd en ging al van een jonge leeftijd mee naar werkafspraken van haar ouders koningin Juliana en prins Bernhard. Daar zat een gedachte achter, want Juliana en Bernhard wilden na het overlijden van koningin Wilhelmina het koningshuis opnieuw op de kaart zetten, en daar hoort ook een toegankelijk koninklijk gezin bij. 

Lees verder onder de foto. 

Beatrix 1953 watersnoodramp
1953: Prinses Beatrix leeft mee met slachtoffers van de Watersnoodramp.

Juliana en Bernhard hadden dan ook vaak pers over de vloer, tot grote ergernis van prinses Beatrix die al die publiciteit niet zag zitten. Haar eerste optreden als werkende royal was dan al op 11-jarige leeftijd, al werd ze wel begeleid door haar moeder. Later, in 1970, opende prinses Beatrix op 32-jarige leeftijd officieel het Beatrixgebouw.

Lees verder onder de foto. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Prins Willem-Alexander opende op 14-jarige leeftijd de Willemsbrug in Rotterdam

Toen Beatrix koningin en moeder werd, wilde ze het zeker anders aanpakken dan haar ouders. Ze hield haar drie zoons zo veel mogelijk uit de schijnwerpers, en fotografen mochten de prinsen alleen zien op officiële fotomomenten of Koninginnedag. Toch maakt koningin Beatrix een uitzondering in 1981. Prins Willem-Alexander opende namelijk op 14-jarige leeftijd toen de Willemsbrug in Rotterdam. 

Lees verder onder de foto's.

willem-alexander-1981
koning-willem-alexander
De 14-jarige prins Willem-Alexander bij de Willemsbrug.

Ook Willem-Alexander is erg beschermend over zijn dochters. Nu prinses Alexia 18 jaar oud is, kunnen we de prinses bij meer officiële bezoeken van het Koninklijk Huis verwachten. Zeker nu Alexia een tussenjaar heeft, heeft ze alle tijd om even te wennen aan deze nieuwe fase in haar leven. 

Foto's: ANP 

Zo helpt prinses Alexia zus Amalia met haar toekomstige rol

Lees ook over:

Zo helpt prinses Alexia zus Amalia met haar toekomstige rol
Wat doen de royals na de middelbare school?

Lees ook over:

Wat doen de royals na de middelbare school?

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--