Het is Internationale Tiara Dag: Dit wist je nog niet over de Pauwenstaart parure
Vandaag is het de Internationale Tiara Dag, hét moment om een prachtige tiara uit de collectie van de Oranjes uit te lichten. Lees hier meer over de Pauwenstaart parure.
Deze juwelenset bestaat uit een tiara, collier en een devant de corsage (grote broche). De Pauwenstaart parure is gemaakt door juwelier Schürmann in 1897 voor de jonge Wilhelmina, met Balas robijnen die in het bezit waren van koningin Sophie (1818-1877). In 1948 zien we het collier terug bij koningin Juliana, die het juweel draagt tijdens haar inhuldiging.
Meer lezen over bijzondere juwelen? Lees hier alles over het unieke diadeem van staal.
Lees verder onder de foto.
Buiten beeld
Koningin Wilhelmina geeft de juwelenset aan haar kleindochter, prinses Irene. We zien de prinses een aantal keer verschijnen met de tiara, voordat het juweel een periode buiten beeld blijft na de jaren 70.
Lees verder onder de foto's.
Máxima draagt het juweel
In 2009 zien we de tiara weer wanneer de toenmalige prinses Máxima het juweel draagt tijdens het staatsbezoek van de Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Silvia aan Nederland.
Lees verder onder de foto.
In 2017 draagt koningin Máxima het collier van de Pauwenstaart parure tijdens de ontvangst van de toenmalige Duitse Bondspresident en zijn vrouw op Paleis Noordeinde.
Lees verder onder de foto.
Robijnen of spinellen
Vaak wordt gedacht dat alle stenen van rood robijnen zijn, maar dat is niet het geval. Juwelenhistoricus Martijn Akkerman legt uit hoe dat zit. "Je kunt zien hoe goed de kleur is van de stenen, die overigens niet allemaal van robijn zijn. Er zijn ook stenen in de juwelenset die van spinel zijn gemaakt", weet Akkerman. "In de beschrijving van de juwelen van koningin Sophie staat duidelijk dat het om Balas robijnen gaat. En Balas robijnen zijn geen robijnen. Dat zijn spinellen. Een rood mineraal, dat vanaf de middeleeuwen heel vaak verwisseld werd met robijn", aldus Akkerman.
Wil je meer weten over de Pauwenstaart-parure? Kijk hieronder ons interview met juwelenhistoricus Martijn Akkerman.
Foto's: Fotocollectie RVD / Koninklijk Huis / ANP / Nationaal Archief
Geschreven door
Lydia Reitsma