Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe sportief zijn de Oranjes?

3 september 2023 · Leestijd 5 min

Tijdens het streekbezoek van afgelopen donderdag brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een bezoek aan een korfbalvereniging in Bennekom. Bij het bezoek kijkt het koningspaar toe hoe de sporters een potje korfballen. Maar hoe sportief zijn de Oranjes eigenlijk?

De band tussen de Oranjes en sport is al een oude. Al aan het einde van de 19e eeuw speelt het een belangrijke rol in het leven van het koningshuis. 

Koningin Wilhelmina en koningin Juliana

In 1887 staat in de kranten een opmerkelijk bericht: "De kleine prinses Wilhelmina heeft aan Z. M. den Koning den wensch kenbaar gemaakt om het schaatsenrijden te leeren. In dien wensch heeft Z. M. toegestemd. De eerste oefeningen zullen plaats hebben binnen een besloten terrein." Zelfs het merk van de schaatsen wordt in de kranten geplaatst. De jonge Wilhelmina ontwikkelt snel een liefde voor de sport en jaren later schrijft ze zelfs: "De ijstijd bracht steeds veel fleur en vrolijkheid voor ons mee." 

Wilhelmina schaatsen
Wilhelmina schaatst op een privé schaatsbaan.

Schaatsen zit in het bloed van de Oranjes, want ook haar dochter, prinses Juliana, is 's winters regelmatig op het ijs te vinden. 

Juliana schaatsen
De jonge prinses Juliana leert schaatsen.

Prins Bernhard

Naast schaatsen is er ook een andere sport die erg populair is bij ons koningshuis, paardrijden. De man van koningin Juliana, prins Bernhard, is een fanatieke ruiter en doet onder andere mee met de Nationaal Concours Hippique. En hij is goed, want in 1951 weet hij de achtste plek te halen bij het springconcours. Bernhard wil zelfs meedoen aan de Olympische Spelen, maar dat lukt hem uiteindelijk niet. 

Lees verder onder de foto's. 

Prins Bernhard Paardrijden
Prins Bernhard in 1956.
Prins Bernhard Paardrijden
Bernhard bij het Nationaal Concours Hippique.

Prinses Beatrix

Net als haar vader is prinses Beatrix een echte paardenliefhebber. Al vanaf haar jonge jaren rijdt ze paard, ook samen met haar vader. 

Lees verder onder de foto's. 

Beatrix paardrijden
Prinses Beatrix op een pony naast prins bernhard in de tuin van paleis Soestdijk, 1947.
ANP-309025856

Wanneer de prinses ouder is, blijft ze paardrijden en veel paardensportevenementen, zoals Jumping Amsterdam, bezoeken. Zelfs nu nog is de prinses wel eens te paard te vinden. "Ik rijd nog steeds paard, maar rustig…" 

Lees verder onder de foto's. 

Beatrix paardrijden
Prinses Beatrix bij de nationale ruiterkampioenschappen in 1961.
Beatrix en Claus paardrijden
Samen met prins Claus.

Prins Claus

Naast paardrijden is de man van prinses Beatrix, prins Claus, ook een liefhebber van wandelen. Zo loopt hij in 1967 zelfs de Nijmeegse Vierdaagse uit. "Ondanks de goede voorbereiding had ik toen wel het gevoel iets gepresteerd te hebben en wanneer ik nu weer terugdenk aan die dagen in juli '67, dan geeft het mij nog steeds een gevoel van voldoening", vertelt hij later. 

Lees verder onder de foto's. 

Prins Claus nijmeegse vierdaagse
prins claus

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven

Een echte golfliefhebber, dat is Pieter van Vollenhoven. De man van prinses Margriet golft graag en heeft zelfs meerdere keren een golfbaan of -tentoonstelling geopend. Margriet is niet zo'n golffanaat als haar echtgenoot. "Ik loop wel eens mee, maar je moet mij niet aan de golf zetten." 

Lees verder onder de foto's. 

Pieter van Vollenhoven golf
Pieter van Vollenhoven golf

Koning Willem-Alexander 

Net als zijn groot- en overgrootmoeder is koning Willem-Alexander af en toe op het ijs te vinden. In 1986 doet hij mee aan de tocht der tochten, de Elfstedentocht. Onder de naam W.A. van Buren schaatst de 18-jarige prins van Oranje de hele tocht en wordt hij met open armen door zijn ouders ontvangen. De reden waarom de prins mee schaatst met de Elfstedentocht, is een weddenschap met een vriend. "Gewoon om de eer, dat ik het uit zou rijden." 

Lees verder onder de foto's. 

Willem-Alexander Elfstedentocht
Willem-Alexander Elfstedentocht

De Elfstedentocht is niet het enige sportevenement waar Willem-Alexander aan meedoet, want in 1992 waagt hij zich aan de marathon van New York. In 4 uur, 32 minuten en 21 seconden rent hij de volledige marathon.  

Willem-Alexander marathon New York

Het is dan ook niet gek dat de koning in 2013 de Koningsspelen introduceert. Het doel van de jaarlijkse sportdag is kinderen op de basisschool laten zien dat actief bewegen en goed ontbijten belangrijk en erg leuk is. 

Koningsspelen

Koningin Máxima

In 2012 is het de beurt aan koningin Máxima (dan nog prinses). Zij duikt voor het goede doel de grachten van Amsterdam in om zo geld op te halen voor de bestrijding van de ongeneeslijke zenuw- en spierziekte ALS. Het parcours van 2028 meter legt de prinses af in 50 minuten en aan de finish wordt ze door Willem-Alexander en hun drie dochters opgewacht.  

Lees verder onder de foto's. 

Máxima Amsterdam city swim
Máxima Amsterdam city swim

De prinsessen

De drie dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn ook erg sportief. Zowel prinses Ariane en prinses Alexia doen aan hockey en zussen prinses Amalia en Ariane zijn ook tennisliefhebber. Maar het is de liefde voor paardrijden die Amalia deelt met haar oma en overgrootvader. In haar boek 'Amalia' van Claudia de Breij vertelt de prinses: "Op een paard ben ik het meest wie ik ben. Als je me echt wilt leren kennen, moet je me zien rijden."

Lees verder onder de foto's. 

Prinses Amalia paardrijden
Samen met pony Fredje.
Prinses Amalia paardrijden mojito
Prinses Amalia op haar paard Mojito.

Prins Pieter-Christiaan 

Nog meer dan zijn neef, Willem-Alexander, is prins Pieter-Christiaan en echte renner. Op dit moment is hij hard aan het trainen voor de marathon van Berlijn in september en het is zeker niet de eerste keer dat hij mee rent in de Duitse hoofdstad. De prins doet regelmatig mee aan marathons over de hele wereld en is dan ook net als de rest van zijn familie super sportief. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: ANP / RVD

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--