Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Koningspaar biedt briefschrijvers een luisterend oor

1 november 2023 · Leestijd 2 min

Een bijzondere middag op Paleis Noordeinde in Den Haag; koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvingen woensdag tien Nederlanders die hen eerder een brief hebben geschreven. Een uniek moment, want het was de eerste keer dat het koningspaar de zogenaamde 'briefschrijvers' uitnodigde op het paleis.

Elk jaar ontvangen leden van het Koninklijk Huis meer dan 10.000 (!) brieven. Ondanks het forse aantal worden alle brieven bewaard. Tien uitgekozen briefschrijvers hadden woensdag de eer om hun verhaal in levende lijven met het koningspaar te delen. Het gesprek is bedoeld om de schrijvers een luisterend oor te bieden en te praten over de mogelijkheden die zij zien om de samenleving te versterken, zo meldde de Rijksvoorlichtingsdienst.

Lees verder onder de foto's.

Briefschrijvers
Het koningspaar spreekt met de briefschrijvers.
Puttikamer_briefschrijvers
Het gesprek vindt plaats in de puttikamer van Paleis Noordeinde.

De gesprekken die gevoerd werden gingen over thema's als solidariteit en bestaanszekerheid. Ook onderwerpen als huisvesting en het klimaat kwamen aan bod. De bijeenkomst werd gehouden in de puttikamer van het paleis. Deze ruimte wordt wekelijks gebruikt door koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor overleg met hun staf. Na de ontvangst mochten de genodigden op de foto met het koningspaar. Een leuk aandenken aan een bijzondere middag! 

Lees verder onder de foto en video.

Koningspaar_briefschrijvers
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima maken een groepsfoto met de genodigden.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Lunch op Paleis Noordeinde

Eerder op de dag waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook al op Paleis Noordeinde te vinden. Met een aangeboden lunch namen zij afscheid Leen Verbeek. Hij was vijftien jaar lang commissaris van de Koning in Flevoland. Verbeek was de langstzittende commissaris van de Koning in Nederland en begon in 2008, toen Beatrix op de troon zat, nog als commissaris van de Koningin. "Jammer dat ik moet stoppen, maar ik ben heel blij met wat ik allemaal heb meegemaakt de afgelopen vijftien jaar. Ik ben dankbaar dat ik als commissaris van de Koning aan de samenleving mocht werken", stelde Verbeek, die vorig jaar zijn pensioen aankondigde.

Lees verder onder de foto's.

Máxima_Lelystad
Leen Verbeek (rechtsachter) tijdens een bezoek van koningin Máxima aan Lelystad in 2017.
Willem-Alexander_floriade
In 2022 opent koning Willem-Alexander de Floriade in Almere. Ook Leen Verbeek (naast de koning met groene stropdas) is erbij.

Foto's: ANP

Benieuwd naar de band van koning Willem-Alexander met Paleis Noordeinde en de functie van het (werk)paleis? Lees dan dit artikel:

Zo ziet een werkdag van koning Willem-Alexander eruit op Paleis Noordeinde

Lees ook over:

Zo ziet een werkdag van koning Willem-Alexander eruit op Paleis Noordeinde

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--