Het onconventionele carrièrepad van prins Laurent van België
Prins Laurent van België staat om meerdere dingen bekend: als de jongere broer van koning Filip, van zijn vele interviews in de Vlaamse media tot aan zijn telefoongebruik tijdens het defilé op de Nationale Feestdag in België. Ook zijn carrière wordt veelbesproken. Ontdek hier meer over het werk van de 60-jarige prins.
De afgelopen vier weken kon je bij de Evangelische Omroep de documentaire Laurent - rebelse prins bekijken. In de eerdere drie aflevering stonden zijn traumatische jeugd, zijn losbandige jongere jaren en zijn liefdesleven centraal. In de laatste aflevering gaat het vooral over de huidige werkzaamheden van Laurent. Want ook op dat gebied kiest Laurent voor de onconventionele weg.
Stichting Prins Laurent
In 1995 zet Laurent de Prins Laurent Stichting op waar hij ook de erevoorzitter van is. De stichting heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. Zo biedt de stichting in de wintermaanden hulp, warmte en voedsel aan dieren van daklozen. Ook streeft de stichting naar gratis dierengeneeskunde voor minderbedeelden. Hiernaast is Laurent ruim vijftien jaar voorzitter geweest van het ecologisch instituut het KINT en maakt hij zich hard voor waterstof. Een gebied waar koning Willem-Alexander zich momenteel ook veel mee bezighoudt.
Lees verder onder de foto.
"25 uur per dag bezig"
Prins Laurent doet meer dan de lijst van activiteiten door leden van de koninklijke familie doet vermoeden. De jongere broer van koning Filip werkt wel degelijk hard maar dat is niet altijd zichtbaar, zo vertelt hij aan de Waalse nieuwssite Sudinfo. "Er zijn veel dingen die je niet ziet waar ik bij betrokken ben", reageert Laurent. "Ik ben 25 uur per dag bezig."
Lees verder onder de foto.
Investeringen in het buitenland
Niet alleen in België is Laurent aan het werk, hij investeert ook in projecten in het buitenland. Daarvoor gaat hij samenwerkingen aan die niet altijd tactisch zijn. Zo zoekt hij in 2006 contact met de toenmalige Libische dictator Khadaffi. Hij haalt in Libië zijn grootste ecologische project binnen; hij tekent het contract voor een groot herbebossing-project. Maar enkele jaren later verbreekt de Libische regering het contract en in 2011 gaat er een definitieve streep door het project na de afzetting van Khadaffi.
Lees verder onder de foto.
Anno 2024 is prins Laurent bezig met een "nieuw leven" in Turkije. "In de tijd die ik nog heb voor ik sterf, wil ik iets bereiken waar mijn kinderen trots op zullen zijn." Laurent heeft naar eigen zeggen een innovatief systeem ontwikkeld op het gebied van duurzame technologie en energie-efficiëntie. Volgens Laurent stelt dit systeem bedrijven in staat om aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren, oplopend tot honderden miljoenen euro's. Hoewel hij zichzelf als een pionier beschouwt, is de prins niet van plan om voor deze projecten naar het buitenland te verhuizen.
Wil je de documentaire Laurent - rebelse prins terugkijken? Ga dan naar NPO start.
Foto's: ANP
Geschreven door
Renée Prenger