Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Spannend verhaal: één van de sterren van Sisi werd gestolen

16 januari 2024 · Leestijd 3 min

Haast iedereen kent het iconische schilderij van keizerin Elisabeth, beter bekend als Sisi, met de Edelweiss-sterren in haar haar. Maar wist je dat één van deze sterren een keer op spectaculaire wijze gestolen is?

De ster is gelukkig weer terug naar Wenen gekomen.

Canadese toerist

In 1998 bezoekt de Canadees Gerald Blanchard Slot Schönbrunn. Dit was het paleis in Wenen waar keizer Frans Jozef en keizerin Sisi woonden. In het kasteel laat Gerald Blanchard zijn oog vallen op de Edelweiss-ster van de keizerin. Hij neemt zich voor om het sierraad te gaan stelen. Tijdens zijn bezoek opent de man stiekem een raampje, wat hem later handig van pas komt.

Lees verder onder de foto.

Schönbrunn
Slot Schönbrunn in Wenen.

Met een parachute

's Nachts keert Gerald Blanchard terug naar het paleis. Met een parachute vliegt hij het dak op. Via het dak kan hij vervolgens door het geopende raam naar binnen klimmen. Eenmaal in het paleis moet de inbreker de bewegingsmelders zien te ontwijken. Dit doet hij door heel langzaam te lopen. Als hij bij de vitrine met de ster is, opent hij deze langzaam en vervangt de Edelweiss-ster voor een replica die hij eerder in de winkel van het kasteel gekocht heeft. Gerald Blanchard weet uit Slot Schönbrunn weg te komen zonder gepakt te worden.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Naar Canada

Wekenlang valt het niemand op dat de ster in de vitrine niet het origineel is. Maar als het ontdekt wordt, is de dader allang terug in Canada, waar hij veel banken berooft. Uiteindelijk wordt Gerald Blanchard een veelgezochte crimineel. In 2007, negen jaar na het stelen van de Edelweiss-ster, wordt de inbreker opgepakt. Daarop wijst Gerald Blanchard de politie de weg naar de ster van Sisi. Hij verdwijnt voor vijf jaar de gevangenis in.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Edelweiss-ster terug in Oostenrijk

De Edelweiss-ster werd na de vondst teruggebracht naar Wenen, waar de ster nog altijd te zien is in de Hofburg. Dit is het andere paleis waar keizer Frans Jozef en keizerin Sisi woonden. In dit gebouw is ook het Sisi-museum gevestigd.

Hofburg-Wenen
De Hofburg in Wenen.

Bron: ZDFinfo/ANP/Twitter @Schonbrunn, @sisi_museum

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--