Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Over deze persoonlijke dingen sprak de koning in de troonrede

20 september 2023 · Leestijd 5 min

"Leden van de Staten-Generaal", zo begon koning Willem-Alexander geheel volgens traditie de troonrede van 2023. Op Prinsjesdag werden in de troonrede de plannen van het demissionair-kabinet gepresenteerd. Toch wist de koning wat persoonlijke zaken in de troonrede te fietsen.

Alhoewel de koning zich niet bemoeit met de inhoud van de troonrede, het zijn immers de plannen van het nu demissionair-kabinet, wist Willem-Alexander toch wat persoonlijks toe te voegen. Deze persoonlijke dingen zei de koning allemaal op Prinsjesdag 2023. 

1) De koning is dankbaar voor 10 jaar koningschap 

Dit jaar is al uitgebreid stilgestaan bij het 10 jaar koningschap van koning Willem-Alexander. Sinds 2013 is Willem-Alexander koning en daar is hij hartstikke dankbaar voor, zo bleek uit de troonrede van gisteren. "Tien jaar geleden mocht ik voor het eerst in uw midden de troonrede uitspreken. Tien jaar waarop ik dankbaar terugkijk." In zijn podcast 'Door de ogen van de koning' vertelde de koning al eerder over hoe hij de tien jaar op de troon heeft ervaren. "Het is zo ontzettend snel voorbijgegaan", gaf Willem-Alexander toe. 

Lees verder onder de foto. 

Inhuldiging Willem-Alexander 30-4-2013
Willem-Alexander legt de eed af tijdens de inhuldiging in 2013. Hij wordt niet gekroond.

2) De impact van vlucht MH17 

Koning Willem-Alexander benoemde in de troonrede de hevige emoties die de afgelopen tien jaar hebben getekend. "Sommige gebeurtenissen waren indringend en rauw van verdriet, zoals de aanslag op vlucht MH17." Het was niet de eerste keer dat de koning terugblikt op deze zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Ook in zijn podcast sprak hij met Edwin Evers uitgebreid over de impact die de vliegramp heeft gehad op Nederland én op de koning zelf. "De emoties van toen zal hij niet snel meer vergeten", zegt hij in de tweede aflevering van de podcast. 

Lees verder onder de foto. 

Koningspaar MH17, 2014

Hij sprak al vrij kort nadat het nieuws naar buiten kwam met nabestaanden van de ramp en is altijd betrokken gebleven bij de rechtszaak van MH17. Door het verlies van zijn broer prins Friso kon de koning zich goed inleven in hoe de nabestaanden zich voelden. "In februari 2012 kreeg ik te horen dat m'n broer in een lawine terecht was gekomen. Eigenlijk hetzelfde wat zij hebben meegemaakt. Zij hebben individueel ook een telefoontje gekregen van; uw zoon, dochter of geliefde zat in een vliegtuig wat neergestort is. Alleen op dat moment krijgen een paar honderd mensen dat telefoontje."

3) Zijn excuses voor het slavernijverleden 

In de troonrede blikte koning Willem-Alexander ook terug op Keti Koti. "Op andere momenten ging emotie hand in hand met heling en verbondenheid, zoals dit jaar op 1 juli, tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij." Daar bood koning Willem-Alexander zijn excuses aan voor het slavernijverleden. "Vandaag sta ik hier voor u. Als uw koning en als deel van de regering maak ik vandaag deze excuses zelf", zei de koning op die dag.

Lees verder onder de foto. 

Ketikoti excuses koning
De koning biedt tijdens Keti Koti zijn excuses aan voor het slavernijverleden.

Dat zijn speech op Keti Koti voor de koning belangrijk was, is duidelijk. Hij benoemde het slavernijverleden dus opnieuw in de troonrede en sprak er ook in zijn podcast openhartig over. Willem-Alexander heeft daarnaast een onderzoek aangevraagd naar de invloed van zijn familie op de slavernij. "Er is nog altijd discriminatie en racistische uitsluiting in de samenleving", zegt de koning in de troonrede. "Ook daarom blijft de verwerking van het slavernijverleden juist na dit herdenkingsjaar in het hele Koninkrijk hoog op de agenda staan. Zodat we na erkenning en excuses samen mogen werken aan heling, verzoening en herstel."    

4) De oorlog in Oekraïne 

De koning benoemde ook de oorlog in Oekraïne in zijn troonrede. "En uiteraard denk ik aan de oorlog in Oekraïne. Het zijn dit soort momenten en gebeurtenissen die voor altijd deel uit zullen blijven maken van onze geschiedenis en die in uw en mijn geheugen staan gegrift." Het koningspaar is al sinds het uitbreken van de oorlog in februari 2022 betrokken bij de slachtoffers van de oorlog. Zo stelde de koning en koningin het buitenverblijf van Het Oude Loo beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen en de koning ontving in mei dit jaar de Oekraïense president Zelensky

Lees verder onder de foto. 

Zelensky_Willem_Alexander

5) Verbinding tussen mensen 

De koning benadrukte in de troonrede de verbondenheid tussen mensen die zó belangrijk is voor het land. "Er schuilt een grote samenbindende kracht in alles wat mensen met elkaar bereiken in het kleine, het dagelijkse, het gewone. Verbinding ontstaat waar mensen bij elkaar komen. Dat is niet vanzelfsprekend, maar vraagt blijvende aandacht en inzet van ons allemaal." Na deze persoonlijke woorden ging de koning verder met het uitspreken van de plannen van het kabinet. 

Lees verder onder de foto. 

troonrede-willem-alexander-2023
Terwijl koning Willem-Alexander in de Koninklijke Schouwburg de troonrede voorleest, luisteren prinses Amalia en prinses Alexia aandachtig mee. Aan het einde van de troonrede zegt koning Willem-Alexander "dankbaar" te zijn voor de eerste tien jaar van zijn koningschap. Opvallend: de koning draagt voor het eerst een bril bij het uitspreken van de troonrede.

6) Gods zegen 

Koning Willem-Alexander eindigde de troonrede met een laatste persoonlijke noot. "De regering zal, in samenwerking met u, al het mogelijke doen om te werken aan de oplossing van problemen waar ons land voor staat. U mag zich in uw belangrijke werk gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden."

Foto's: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--