Het verloren diadeem van de Oranjes
Koningin Máxima is een groot liefhebber van het pareldiadeem. Maar dit is niet het originele diadeem uit de historische juwelenkamer van de Oranjes, die is namelijk 'kwijtgeraakt'. Juwelenhistoricus Martijn Akkerman vertelt je in dit artikel wat er is gebeurd.
Het diadeem bevat kenmerkende parels in de vorm van druppels. Hoewel het een bekend juweel is onder de Nederlandse royals, ligt de herkomst elders. Juwelenhistoricus Martijn Akkerman: "Het is een Russisch diadeem, dat is meegekomen in 1816 in Anna Paulowna's bruidsschat toen ze met de latere koning Willem II trouwde."
Lees verder onder de afbeelding.
Niet gedragen tijdens inhuldiging
Het pareldiadeem wordt vaak het inhuldigingsdiadeem genoemd. Toch is deze naam verwarrend. Martijn Akkerman: "We kennen het van de officiële inhuldigingsportretten van de koning en de koningin, gemaakt in 1848. Maar Anna Paulowna heeft er tijdens de inhuldiging van haar man koning Willem II zelf nooit zo uitgezien." Het was tijdens de inhuldiging eind november 1840 heel koud. Zo koud, dat de vrouwelijke gasten hooggekleed mochten komen. "Normaal gesproken waren de dames met dat soort gelegenheden gedecolleteerd, maar daar was het te koud voor. De koningin droeg zelf een bontcape."
Pruik
Het pareldiadeem droeg de koningin dus niet, maar wat dan wel? Martijn Akkerman: "Een aanwezige mevrouw heeft in een beschrijving laten weten dat de koningin zelf een pruik droeg vanwege de kou, die bezaaid was met diamanten." Het diadeem heeft Anna Paulowna dus alleen gedragen voor het portret en niet tijdens de ceremonie.
Lees verder onder de afbeelding.
Nagemaakt
Een aanzienlijk deel van Anna Paulowna's juwelen zijn met haar dochter Sophie meegegaan naar Duitsland, zo ook het pareldiadeem. Koningin Wilhelmina was zó dol op het diadeem, dat ze het in de jaren 20 van de vorige eeuw heeft laten namaken met unieke parels. Hierdoor hebben ook prinses Beatrix en koningin Máxima het diadeem vaak gedragen. Kijk hieronder mee.
Lees verder onder de foto's.
Bekijk hieronder de volledige video over de verloren diadeem van de Oranjes.
Ook interessant om te lezen: spreken we van een tiara of een diadeem?
Beeld: ANP/ © Photography Erwin Olaf/ Koninklijke Verzamelingen, Den Haag
Geschreven door
Jeanine van Nieuwkoop-Steenhoven