Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze rol speelt vrijwilligerswerk in het koningshuis

1 september 2023 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten gisteren de Gelderse Vallei. In Scherpenzeel spraken zij met vrijwilligers over de rol en de betekenis van vrijwilligerswerk voor mensen in de buurt. Deze gesprekken komen niet zomaar uit de lucht vallen, het koningshuis is immers erg bezig met vrijwilligerswerk en steken met NLdoet altijd de handen uit de mouwen. Dit is de rol van vrijwilligerswerk in het Nederlandse koningshuis.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds. Een fonds dat als huwelijkscadeau aan het Koninklijk Paar is gegeven in 2002. Al was het fonds niet helemaal nieuw. Het fuseerde namelijk met het Juliana Welzijn Fonds: een fonds dat al sinds 1948 (bij de inhuldiging van koningin Juliana) actief was in de sociale sector. 

NLdoet samen met het koningshuis 

Het Oranje Fonds organiseert elk jaar een landelijke actie om vrijwilligerswerk te stimuleren. Door het hele land zijn dan initiatieven te vinden waar ook leden van de koninklijke familie bij betrokken zijn. Zo zien we ons Koninklijk Paar eens in een heel andere setting dan we van ze gewend zijn. Zo was ons koningspaar dit jaar door weer en wind aan het werk in een buurthuis

Lees verder onder de foto.

nl doet sjoelen
Koningin Máxima aan het sjoelen voor NLdoet.

Het hele koninkrijk doet overigens mee op deze dag(en), zo zijn er ook veel activiteiten via ARUBAdoet BONdoet, CURAdoet, STATIAdoet, SABAdoet en SXMdoet. 

"Het leuke van vrijwilligerswerk is dat je gewoon vaak meerdere mensen bij elkaar hebt die dat niet dagelijks doen, maar wel onder leiding van mensen die weten hoe het moet", zegt koning Willem-Alexander tijdens een persmoment bij NLdoet in 2022. "Het is gezellig, leuk, dat je met elkaar dingen doet die je niet elke dag doet."

Lees verder onder de foto.

NLdoet Maxima 2023 NLDOET
2023: Koningin Máxima beitst stoelen met vrijwilligers.

Appeltjes van Oranje

Koningin Máxima reikt jaarlijks op Paleis Noordeinde de Appeltjes van Oranje uit, waarbij ook de koning aanwezig is. De Appeltjes van Oranje zijn drie prijzen voor indrukwekkende projecten die verschillende groepen mensen met elkaar verbinden. Het beeldje zelf heeft ook een bijzondere link met het koningshuis. Het bronzen beeldje is namelijk ontworpen door niemand minder dan prinses Beatrix.

Lees verder onder de foto.

Beatrix hond nl doet
Prinses Beatrix trimt een hond tijdens NLdoet.

De hele koninklijke familie als vrijwilliger

Niet alleen het koninklijk paar en prinses Beatrix steken hun handen uit de mouwen, ook de rest van de koninklijke familie werkt mee als vrijwilliger op NLdoet. Bekijk deze leuke beelden uit het archief maar eens! Meer foto's zien? Klik dan door naar dit artikel. 

willem-alexander-nl-doet-2014
2014: Koning Willem-Alexander schildert een muurtje tijdens NLdoet.
NL doet 2013
2013: Prins Pieter-Christiaan is ook aanwezig bij NLdoet.
willem-alexander-nl-doet-2019
2019: Koning Willem-Alexander sjouwt een kruiwagen tijdens NLdoet.
constantijn-laurentien-2011-nl-doet
2011: Prins Constantijn en prinses Laurentien verven samen een muurtje.
Margriet nl doet hond
Prinses Margriet loopt samen met een hond een parcours af tijdens NLdoet.
Constantijn en gezin NL Doet
Prins Constantijn en zoon, graaf Claus-Casimir, stofzuigen samen.
beatrix-nl-doet-2017
2017: Prinses Beatrix laat zich van haar stoere kant zien met een hogedrukspuit.
Tuinieren NL Doet
Prinses Aimée laat haar groene vingers zien tijdens NLdoet.
Laurentien en gezin NL doet
Prinses Laurentien helpt samen met haar twee kinderen gravin Eloise en graaf Claus-Casimir.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--