Anna van Kleef: de vierde vrouw van de beruchte koning Hendrik VIII
Anna van Kleef trouwt in 1540 met koning Hendrik VIII. Met deze verbintenis probeert de koning voor de vierde keer een gelukkig en succesvol huwelijk te sluiten. Al snel wordt duidelijk dat Anna niet voldoet aan de verwachtingen van de beruchte vorst. Slechts een paar maanden later wordt het huwelijk al nietig verklaard. Gelukkig loopt het niet slecht af voor de oud-koningin. Lees hier meer over het leven van Anna van Kleef.
Een nieuwe koningin
Na het overlijden van zijn derde vrouw, Jane Seymour, zoekt koning Hendrik VIII een geschikte vrouw voor een nieuwe verbintenis. Uit politieke overwegingen wil de koning trouwen met een invloedrijke Europese vrouw. Al snel valt zijn oog op Anna van Kleef. Anna, geboren in 1515 in het Duitse Düsseldorf, groeit op in Kleef. Als dochter van een hertog heeft ze een goede positie in de samenleving. Om zeker te zijn van zijn keuze, laat Hendrik zijn hofschilder Hans Holbein de Jonge een portret maken van zijn toekomstige vrouw. Door het portret is Hendrik zeker van zijn zaak en laat hij Anna de lange reis maken van Duitsland naar Engeland.
Lees verder onder het schilderij.
Een grote belediging
Wanneer Hendrik Anna dan eindelijk in levende lijve ziet, verandert zijn enthousiasme al snel in teleurstelling. De eerste ontmoeting tussen de twee verloopt namelijk niet volgens plan. Hendrik verrast Anna met een vermomming, zodat hij onherkenbaar is voor zijn nieuwe koningin. Deze traditie is populair bij Hendrik en het Tudor-hof, en is bedoeld om 'ware liefde' te tonen. Idealiter zou Anna Hendrik hebben herkend als de koning of zich instinctief tot hem aangetrokken hebben gevoeld. Het moest liefde op het eerste gezicht zijn. Maar wanneer Hendrik de kamer binnenstormt, herkent Anna hem niet. Naar verluidt negeert zij hem of duwt zij zelfs haar verloofde weg – een grote belediging voor de trotse Engelse koning.
Lees verder onder het schilderij.
Teleurstellend uiterlijk
Al snel wordt duidelijk dat Hendrik teleurgesteld is in zijn toekomstige vrouw. Hendrik klaagt over het uiterlijk van de 24-jarige Anna. Volgens de koning ziet ze er in het echt veel minder aantrekkelijk dan op haar portret.
Lees verder onder het schilderij.
Koningin voor een paar maanden
De voorbereidingen voor het koninklijke huwelijk zijn tegen die tijd al ver gevorderd, en de verbintenis heeft grote politieke voordelen voor Hendrik. Dus op 6 januari 1540 stappen de twee dan toch in het huwelijksbootje. Koning Hendrik blijft echter ontevreden over zijn nieuwe vrouw. Het huwelijk wordt een paar maanden later, in juli 1540, nietig verklaard.
Lees verder onder het schilderij.
'Zuster van de koning'
Gelukkig loopt het niet slecht af voor Anna. De oud-koningin protesteert niet tegen de nietigverklaring van het huwelijk en als dank biedt Hendrik zijn ex-vrouw een genereuze schikking aan. Naar verluidt doet hij dit tevens om conflict met haar familie te vermijden. Anna krijgt de eretitel 'zuster van de koning' en Hendrik geeft haar ook verschillende riante woonverblijven, onder andere Hever Castle (het ouderlijk huis van Anna Boleyn), Bletchingley Castle en Richmond Castle.
Lees verder onder de post.
Een nieuw soort vrijheid
De nieuwe positie van Anna biedt haar een nieuwe vorm van vrijheid. Ze leert Engels en blijft op goede voet staan met de koning. Ook krijgt ze een goede band met de dochters van Hendrik, Maria en Elizabeth. Anna blijft de rest van haar leven wonen in Engeland en hertrouwt niet. Aan het einde van haar leven kampt de oud-koningin met ziekte. Ze overlijdt op 41-jarige leeftijd, in juli 1557.
Meer weten over de vrouwen van koning Hendrik VIII? Lees hier over het leven van Catharina van Aragon, de eerste vrouw van de beruchte koning.
Beeld: Christ Church, University of Oxford/St John's College, University of Oxford/Trinity College, University of Cambridge/Instagram @hever_castle
Geschreven door
Lydia Reitsma