Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Al deze Nederlandse royals zetten zich in voor de Verenigde Naties

24 oktober 2023 · Leestijd 5 min

De Verenigde Naties hebben maar liefst 90 bijzondere dagen in het leven geroepen, maar op 24 oktober staat de VN zélf in het zonnetje. De organisatie werd namelijk op 24 oktober 1945 opgericht. Inmiddels werken heel veel royals voor de VN, we vertellen je hier welke Nederlandse royals zich hiervoor inzetten.

De Verenigde Naties is een internationale organisatie die zich inzet voor vrede, economische en sociale ontwikkeling, mensenrechten, internationaal recht en veiligheid. Onderwerpen die veel royals aan het hart gaan. Inmiddels is bijna elk internationaal erkend en onafhankelijk land lid van de organisatie. Het is dan ook geen verrassing dat royals van over de hele wereld zich inzetten voor de VN. Omdat het er zoveel zijn werpen we vooral een blik op de Nederlandse royals.

Koningin Máxima en de VN

In 2009 is Máxima benoemd tot speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Een hele mond vol! In deze functie adviseert onze koningin de secretaris-generaal én zet zij zich in voor financiële diensten voor iedereen. Ze reist dan ook de hele wereld rond om bijzondere initiatieven te bezoeken rondom dit onderwerp. Zo maakte ze vorig jaar een reis langs o.a. Senegal en Ivoorkust. Ook is onze koningin vaak in New York te vinden, waar de VN haar hoofdkantoor heeft. Zo was ze er nog in augustus om haar werkzaamheden te bespreken met secretaris-generaal António Guterres.

Meer weten van Máxima's werk voor de VN? Bekijk hier de mooiste foto's van haar carrière bij de internationale organisatie. 

Lees verder onder de foto's.

maxima-vn-2022
2022: Koningin Maxima tijdens een bezoek aan MyAgro, een bedrijf dat boeren helpt met sparen en toekomstplannen te maken.
Maxima-lachen-Rutte-VN.jpg
maxima-vn-2022-ivoorkust
2022: Koningin Maxima tijdens een veldbezoek in Abobo, een noordelijke buitenwijk van Abidjan, waar de internationale non-profitorganisatie CARE een project heeft opgezet om mensen toegang te geven tot financiele diensten.

Prinses Mabel liep al eens stage bij de VN

Prinses Mabel is econoom, politicoloog en mensenrechtenactivist. Een connectie met de Verenigde Naties is dan ook zo gevonden. De prinses studeerde economie en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en liep al stage bij de VN. In 1995 besluit Mabel er te gaan werken, in New York. Daar speelde ze onder andere een rol bij het opstellen van akkoorden die uiteindelijk voor vrede zorgden in het voormalig Joegoslavië. 

Lees verder onder de foto. 

mabel-vn-2015
2015: Prinses Mabel in New York waar zij in de marge van de VN-jaarvergadering een gesprek over kindhuwelijken leidt.

Nu ze prinses is, blijft Mabel zich inzetten voor wat zij belangrijk vindt: vrouwenrechten. Als mede-oprichter van de stichting 'Girls Not Brides' voert Mabel de strijd aan tegen kindhuwelijken. Hier leidde ze bij de VN al eerder een discussie over.

Lees verder onder de foto. 

Mabel-Ma__xima-VN.jpg
2019: Koningin Máxima en prinses Mabel treffen elkaar bij 74e Algemene Vergadering van de VN in New York.

Eind september was het druk in New York. Royals (en andere belangrijke personen) verzamelden zich namelijk in de Amerikaanse stad voor de 78e Algemene Ledenvergadering van de Verenigde Naties. Ook prinses Mabel was daarbij aanwezig voor de Rise for All-lunch dat in het teken stond van de rol van vrouwen bij het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Daar was ze overigens niet de enige royal, ook koningin Mathilde van België en koningin Rania van Jordanië aten mee. 

Lees verder onder de foto. 

Mabel-Verenigde-Naties
Prinses Mabel bij de 74e Algemene Ledenvergadering van de Verenigde Naties in 2019.

Prins Jaime werkte jaren bij de VN

De zoon van prinses Irene en Carlos Hugo de Bourbon de Parme, prins Jaime, is ook betrokken bij de Verenigde Naties. Op dit moment is hij Speciaal Gezant Klimaat van Nederland, maar van 2018 tot 2021 werkte de Nederlandse prins als adviseur bij de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. We volgden de prins zelfs in 2018 tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Kenia

Lees verder onder de foto. 

Jaime_in_Kenia3.jpg

Dat de prins geen officiële functie meer heeft bij de internationale organisatie betekent niet dat hij zijn handen ervan heeft losgelaten. Afgelopen voorjaar was prins Jaime nog aanwezig bij de waterconferentie van de VN in New York. 

Lees verder onder de foto. 

Jaime_2023
Prins Jaime tijdens de waterconferentie van de Verenigde Naties in New York, maart 2023.

Koning Willem-Alexander 

Koning Willem-Alexander is zeven jaar lang voorzitter geweest van de adviesraad van water en sanitatie van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Een soortgelijke functie als koningin Máxima, alleen over een ander onderwerp. De koning kijkt goed terug op deze bijzondere tijd. Tijdens een reünie in 2021 gaf de koning toe dat deze ervaring hem gevormd heeft tot wie hij is. Ook gaf hij aan dat het een goede voorbereiding was voor zijn huidige functie: koning zijn van Nederland. Bij de troonswisseling in 2013 moest hij zijn werk voor UNSGAB opgeven.

Lees verder onder de foto.

Koning_Willem-Alexander.jpg

De koning is toch nog betrokken bij de VN. Zo gaf Willem-Alexander in 2020 een bijzondere videotoespraak vanuit Paleis Huis Ten Bosch. "De Verenigde Naties heeft geweld, onrecht en armoede niet weten te beëindigen", zo sprak de koning. "Maar ze heeft die wel weten te beteugelen en terug te dringen en dankzij het Internationaal Strafhof en internationale tribunalen wordt de kans op straffeloos handelen hopelijk ooit uitgebannen. Miljarden mensen plukken daarvan in hun dagelijks leven de vruchten."

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--