Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze royals kwamen om het leven door een tragisch ongeval

7 maart 2024 · Leestijd 6 min

Soms slaat het noodlot toe, zelfs voor prinsen, prinsessen, koningen en koninginnen. Een auto-ongeluk, lawine of zelfs een vliegtuigcrash: deze vijf royals kwamen om het leven door een tragisch ongeval.

#1 Grace Kelly

De Amerikaanse filmster Grace Kelly trouwde in 1956 met prins Rainier van Monaco, wat haar prinses maakte van het prinsdom. Samen kregen ze drie kinderen: prinses Caroline, troonopvolger prins Albert en prinses Stéphanie. Op 13 september 1982 sloeg het noodlot toe voor Grace, toen zij een beroerte kreeg achter het stuur van haar auto. Ze verloor de controle op een kronkelige weg en belandde met haar auto in het ravijn. Een dag later overleed ze, zonder nog bij bewustzijn te zijn geweest.

Lees verder onder de foto.

Bloemen Grace Kelly
Een bos bloemen op de plek waar Grace Kelly en haar dochter van de weg raakten.

Grace Kelly zat niet alleen in de auto, want haar jongste dochter prinses Stéphanie zat naast haar. Zij liep slechts lichte verwondingen op, al zou een jaar later blijken dat zij toch haar nek had gebroken. Lange tijd hebben geruchten de ronde gedaan dat niet prinses Grace, maar prinses Stéphanie achter het stuur zou hebben gezeten.

Lees verder onder de foto.

Grace Kelly gezin
V.l.n.r.: prinses Stéphanie, prinses Grace en prins Rainier in 1981.

Vijf dagen na het fatale ongeval werd prinses Grace bijgezet in het familiegraf in de kathedraal van Monaco, onder het toeziend oog van zo'n honderd miljoen televisiekijkers wereldwijd. Ook waren onder anderen prinses Diana, Nancy Reagan en prins Bernhard aanwezig. Gracy Kelly is 52 jaar oud geworden.

#2 Prins Gustaf Adolf

Erfprins Gustaf Adolf van Zweden was de oudste zoon van koning Gustaf VI Adolf van Zweden en de vader van de huidige Zweedse koning Carl Gustaf. Nog voordat zijn vader koning werd van Zweden, kwam Gustaf Adolf in 1947 om bij een tragisch vliegtuigongeval. Het KLM-toestel waarin hij zat na een jachttripje in Nederland met prins Bernhard, was onderweg van Amsterdam naar Stockholm en stortte na een tussenlanding in Kopenhagen neer. Alle inzittenden kwamen daarbij om het leven. Prins Gustaf Adolf werd slechts 40 jaar oud en liet een vrouw en vijf jonge kinderen achter.

Lees verder onder de foto.

Gustaf Adolf
Prins Gustaf Adolf en prinses Sibylla met hun twee oudste kinderen Margareta en Birgitta (1936).

Het jongste kind van Gustaf Adolf, prins Carl Gustaf, was toen zijn vader overleed slechts één jaar oud. Hij was de enige zoon en daarmee troonopvolger. Uiteindelijk zou Carl Gustaf zijn grootvader Gustaf VI Adolf in 1973 opvolgen. In 2004 sprak de Zweedse koning voor het eerst in het openbaar over hoe het was om zo jong zijn vader te verliezen, in een toespraak die hij gaf naar aanleiding van de tsunami in Zuidoost-Azië. "Veel kinderen hebben één of beide ouders verloren. Ik weet hoe dat voelt. Ik ben zelf zo'n kind geweest. Mijn vader overleed bij een vliegtuigongeval toen ik klein was, dus ik weet heel goed hoe het voelt om op te groeien zonder een vader", zei hij toen.

#3 Prinses Diana

De Britse Diana Spencer trouwde in 1981 met prins Charles. Het huwelijk zou uiteindelijk tot begin jaren '90 duren en het paar kreeg twee kinderen: de prinsen William en Harry. Toen de prinsen 15 en 12 jaar oud waren overleed hun moeder door een auto-ongeval in Parijs.

Lees verder onder de foto.

Harry en Diana
Prinses Diana met prins Harry (midden) en prins William (rechts).

Op 31 augustus 1997 zaten prinses Diana en haar vriend Dodi Fayed met hun chauffeur en lijfwacht in een auto die verongelukte in een tunnel bij de Pont de l'Alma in Parijs. Dodi Fayed en de chauffeur waren op slag dood. Prinses Diana werd levend uit de auto gehaald en overgebracht naar een ziekenhuis in Parijs, waar ze een paar uur later aan haar verwondingen overleed. De lijfwacht was de enige die het ongeval overleefde. De chauffeur zou veel te hard hebben gereden en bovendien alcohol in zijn bloed hebben gehad. Geen van de passagiers in de auto droeg een gordel.

Lees verder onder de foto.

rouwstout_diana_William_Charles_Harry
1997: prins William en prins Harry lopen samen met prins Charles, prins Philip en Earl Spencer achter de kist van Diana bij haar uitvaart.

Het overlijden van Diana kwam hard aan in de wereld. Nog altijd was zij erg geliefd in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. Op 6 september 1997 werd ze begraven op een eiland in het midden van een meer op het familielandgoed waar ze opgegroeid was. Prinses Diana is 36 jaar oud geworden.

#4 Prins Friso

Prins Johan Friso was de tweede zoon van prinses Beatrix en prins Claus en overleed in 2013 aan de gevolgen van een skiongeluk dat een jaar eerder plaatsvond. Op 17 februari 2012 werd prins Friso bedolven onder een lawine tijdens zijn laatste vakantiedag in het Oostenrijkse Lech. Ongeveer een half uur later werd hij onder de sneeuw vandaan gehaald en gereanimeerd. Door zuurstoftekort had de prins ernstige hersenbeschadiging opgelopen en was het onzeker of hij ooit weer bij bewustzijn zou komen.

Lees verder onder de foto.

Lech 2011: prins Friso met zijn vrouw Mabel en dochters Luana en Zaria.
Het gezin van Friso en Mabel tijdens de wintersportvakantie in Lech, 2011. Deze foto wordt een jaar voor het ongeluk gemaakt tijdens de wintersportvakantie.

Een paar weken later werd Friso overgebracht naar een ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. De RVD deelde een paar maanden later dat hij af en toe tekenen van "zeer gering bewustzijn" vertoonde, maar dat zijn gezondheidstoestand onzeker bleef. In juli 2013 werd prins Friso overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch, waar hij uiteindelijk op 12 augustus 2013 zou overlijden. Prins Friso overleed op 44-jarige leeftijd en liet zijn vrouw prinses Mabel en dochters Luana en Zaria achter. Op 16 augustus 2013 werd Friso in besloten kring begraven in Lage Vuursche.

Lees verder onder de foto.

Prins_Friso_uitvaart
2013: Prins Friso wordt begraven op de begraafplaats naast de Stulpkerk in Lage Vuursche.

#5 Koningin Astrid

Koningin Astrid was de echtgenote van koning Leopold III van België. In 1935 kwam zij op 29-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk in Zwitserland, terwijl ze met haar man een uitstapje maakte. De auto raakte van de weg doordat koning Leopold III de controle over de wagen verloor omdat koningin Astrid iets wilde aanwijzen. Astrid probeerde uit de wagen te springen, maar werd uit de auto geslingerd en belandde tegen een boom. Door ernstig hoofdletsel overleed koningin Astrid direct. De Belgische koning bleef vrijwel ongedeerd.

Lees verder onder de foto.

Astrid
Astrid, koningin van België van 1934 tot 1935.

Vermoedelijk overleed met koningin Astrid ook het vierde en ongeboren kind van het koningspaar. De andere drie kinderen waren de avond voor het ongeval met de trein naar huis gereisd. Het overlijden van koningin Astrid leidde tot veel verdriet in België en de bevolking treurde om de jonge Boudewijn, Albert en Josephine die veel te vroeg hun moeder verloren.

Lees verder onder de foto.

Uitvaart koningin Astrid
De uitvaart van koningin Astrid in 1935.

Op de plek van het ongeval is door koning Leopold III een kapel gebouwd ter nagedachtenis aan koningin Astrid.

Lees ook: Zij zouden geen koning(in) worden, maar werden het toch

Foto's: ANP Standaard

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--