Nieuwe generatie troonopvolgers: prinses Amalia
Een nieuwe generatie troonopvolgers gaat in de toekomst waarschijnlijk het stokje overnemen van hun ouders. Hoe bereiden zij zich voor op het koningschap? Van opleiding tot officiële taken, deze jonge royals maken zich gereed voor hun toekomstige rol. Met vandaag in de schijnwerpers: prinses Amalia.
Prinses Amalia wordt op 7 december 21 jaar. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima houdt zich momenteel vooral bezig met haar studie. Maar stiekem zien we haar ook steeds vaker bij officiële gelegenheden.
Middelbare school
In 2015 begint de Prinses van Oranje aan het gymnasium op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Tijdens haar middelbare schoolperiode heeft de prinses zitting in de leerlingenraad en doet ze mee aan Model United Nations. Hier worden de Verenigde Naties nagebootst door studenten. In 2021 slaagt de prinses cum laude voor haar eindexamen op het gymnasium.
Lees verder onder de post.
Tussenjaar
Na het behalen van haar diploma heeft Amalia een tussenjaar. In dit jaar loopt de prinses stage, onder meer bij het Oranje Fonds. Dat is de stichting die haar ouders cadeau hebben gekregen voor hun huwelijk van de Nederlandse staat. Daarnaast werkt de prinses als vrijwilliger bij verschillende organisaties. De verdere invulling van het tussenjaar blijft een privékwestie.
Lees verder onder de foto.
In 2022 schuift de prinses voor het eerst aan bij een persgesprek, waar ook naar haar tussenjaar gevraagd wordt. Daar vertelt Amalia dat ze veel geleerd heeft. "Het zal ook veel toevoegen aan wat ik later allemaal moet doen", aldus de prinses. Koningin Máxima heeft haar dochter in ieder geval echt zien groeien. "Ik heb gezien dat ze veel onafhankelijker is, en veel meer bezig is met de toekomst. En dat is veroorzaakt door al die bezoeken en verschillende dingen die ze heeft gedaan en mensen die ze heeft ontmoet."
Opleiding
In september 2022 begint prinses Amalia aan haar studie in Amsterdam. Hiervoor verlaat Amalia het ouderlijk huis in Den Haag om te gaan wonen in de hoofdstad. De prinses studeert aan de Universiteit van Amsterdam en volgt daar de opleiding Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE).
Lees verder onder de foto.
Het plan om in Amsterdam te studeren en te genieten van het studentenleven valt al snel in het water. Vanwege hevige bedreigingen aan het adres van Amalia moet zij noodgedwongen terug naar haar ouders op Paleis Huis ten Bosch. Uiteindelijk vertrekt Amalia naar Madrid om daar in enige anonimiteit haar opleiding aan de UvA te vervolgen. Tijdens Koningsdag 2024 vertelt Amalia dat ze in Madrid "meer vrijheid heeft kunnen vinden" dan in Nederland mogelijk was. In Madrid heeft ze een "fantastische tijd", al is zij ook weer blij om weer thuis te zijn.
Lees verder onder de foto.
Na de zomer begint de prinses aan haar derde studiejaar waarin zij haar scriptie moet gaan schrijven. "Volgend jaar scriptie, dat is allemaal heel spannend en wat de plannen daarna zijn dat weet ik zelf nog niet echt goed", zo zegt prinses Amalia tijdens het persgesprek na de fotosessie in juni 2024.
Officiële taken
Vanaf haar 18e verjaardag zien we prinses Amalia steeds vaker bij officiële gelegenheden. De dag na haar verjaardag staat haar eerste taak op de planning: een zitting van de Raad van State bijwonen. Tijdens de zitting haalt de prinses woorden aan van haar grootmoeder, prinses Beatrix, uit 1956: "Nog zeer lange tijd, leden van de Raad van State, zal ik mij beschouwen als uw leerling."
Lees verder onder de foto.
Ook zien we prinses Amalia steeds vaker in het bijzijn van haar ouders. Zo vergezelt ze haar ouders op Prinsjesdag, bezoekt ze het galadiner ter ere van de 18e verjaardag van prins Christian en is ze met haar ouders te gast op meerdere (koninklijke) huwelijken. Met haar ouders maakt prinses Amalia in 2023 ook nog een kennismakingsreis door het Caribisch deel van het koninkrijk. In april 2024 woont Amalia voor het eerst een staatsbanket én een contraprestatie bij. Een primeur voor de dan 20-jarige prinses.
Lees verder onder de foto.
Voorbereiden op de toekomst
Sinds 7 december 2021 heeft de Prinses van Oranje ook recht op een toelage, waar ze dan direct afstand van doet. "Ik vind het ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen", schrijft de prinses in een brief aan de toenmalige premier Mark Rutte. Vanaf 2025 stopt prinses Amalia met het terugstorten van de zogeheten onkostenvergoeding. De reden? Amalia heeft het geld nodig voor "voorzienbare kosten die samenhangen met een zelfstandige en onafhankelijke invulling van haar functie" en voor "reserveringen voor een woon- en werkverblijf".
Lees verder onder de foto.
Dit betekent echter niet automatisch dat we prinses Amalia binnenkort meer officiële taken op zal pakken. "Het is echt voor de toekomst". Toch gooit de troonopvolgster niet meteen de deur dicht. "Zeker als de studie het toelaat, is het mogelijk dat u mij meer gaat zien." De prinses heeft, anders dan haar jongere zus prinses Alexia, nog geen officiële handeling in haar eentje gedaan. Net als koning Willem-Alexander in zijn jongere jaren heeft gedaan, zal prinses Amalia eerst nog meekijken met haar ouders voordat ze eigen officiële taken krijgt als troonopvolger.
Foto's: ANP
Geschreven door
Renée Prenger