Ga naar submenu Ga naar zoekveld

1 jaar Charles: zijn eerste jaar als koning in foto's

8 september 2023 · Leestijd 5 min

Het is 8 september 2022 wanneer het leven van veel Britten voorgoed verandert. Het is de sterfdag van hun geliefde koningin Elizabeth, die de respectabele leeftijd van 96 jaar bereikt. Maar niet alleen het leven van de inwoners van Groot-Brittannië verandert die dag, ook het leven van haar zoon Charles staat op zijn kop, want de langst zittende prins van Wales wordt op die dag direct koning van het Verenigd Koninkrijk.

Op het moment dat de meeste personen al een aantal jaar met pensioen zijn, begint Charles aan de belangrijkste taak van zijn leven: koning van het Verenigd Koninkrijk. De zoon van koningin Elizabeth gaat vanaf dat moment door het leven als koning Charles III.

Hieronder 14 bijzondere momenten van zijn eerste jaar als koning.

1) Eerste toespraak als koning

De dag na het overlijden van zijn moeder houdt Charles zijn eerste televisietoespraak als koning. Zijn speech wordt door miljoenen Britten bekeken en ook in Nederland stemmen mensen massaal af op NPO 1, waar de speech van Charles te zien is. In zijn toespraak belooft de koning zich de rest van zijn leven in te zetten voor de inwoners van het Verenigd Koninkrijk en andere landen waarvan hij staatshoofd is.

Toespraakl-koning-Charles

2) Uitvaart koningin Elizabeth 

De dagen daarna staan in het teken van het afscheid van koningin Elizabeth. Zo houdt Charles onder andere samen met zijn broers en zus de wacht bij de kist die in de St. Giles’ Cathedral in Edinburgh staat. Op 19 september is de begrafenis. De hele wereld ziet die dag een geëmotioneerde Charles. Op de kist van zijn moeder heeft hij een persoonlijk briefje achtergelaten. Na de uitvaart vertrekt Charles met Camilla naar Schotland om zich even terug te trekken.

ANP-454631869

3) Standbeeld Elizabeth 

Koning Charles onthult op 10 november 2022 een standbeeld van zijn moeder in de Engelse stad York. Het beeld bij de plaatselijke kathedraal zou eigenlijk al eerder onthuld worden door de aartsbisschop van York, maar dat werd uitgesteld vanwege het overlijden van de Britse koningin.

Charles standbeeld Elizabeth 2

4) Eerste (inkomende) staatsbezoek

Op 22 november 2022 is Charles voor het eerst gastheer tijdens een inkomend staatsbezoek. Het is de Zuid-Afrikaanse president die op bezoek komt en wordt ontvangen door Charles en Camilla.

Koningspaar-ontvangt-president-Zuid-Afrika-staatsbezoek

5) Eerste kerst als koning 

Charles viert in 2022 zijn eerste kerst als koning. Het Britse koningspaar viert het feest van de geboorte van Jezus op Sandringham, samen met prins William, Catherine, de prinses van Wales en hun drie kinderen George, Charlotte en Louis.

Koning Charles en koningin Camilla in Sandringham in 2022.
Koning Charles en koningin Camilla in Sandringham in 2022.

6) Eerste trip met de trein

Charles maakt in januari 2023 voor het eerst sinds zijn aantreden als koning een tripje met de koninklijke trein. Dit deed hij vanwege het bezoek aan de cornflakesfabriek van Kellog’s.

Charles Kellogs 3

7) Eerste (uitgaande) staatsbezoek 

Koning Charles en Koningin Camilla reizen in maart af naar Duitsland voor hun eerste uitgaande staatsbezoek. Het koningspaar bezoekt in Berlijn onder andere de Brandenburger Tor. Ook spreekt Charles er met Duitse soldaten en Oekraïense vluchtelingen. Op de derde dag van het staatsbezoek wordt Hamburg bezocht.

Charles_Berlijn

8) Bakkie pleur 

En naast al die officiële gelegenheden is er ook ruimte voor wat ‘luchtigere’ bezoekjes. Zo bezoeken Charles en Camilla in april een bakkerij en espressobar.

Charles_Bakkerij

9) De kroning 

Hij moest er een leven lang op wachten, maar op 6 mei 2023 is het eindelijk zover: de kroning van koning Charles III. De wereld smult van een dag vol pracht, praal en oude tradities en gebruiken.

000_33EJ3VP (1)

10) Say cheese 

Twee dagen na de kroning deelt Buckingham Palace het allereerste officiële portret van koning Charles en koningin Camilla samen en een portret van Charles. Op de foto draag de koning de Imperial State Crown, de scepter en de rijksappel.

Lees verder onder de foto's. 

Charles_officiële_foto
De officiële foto van koning Charles, gekleed in de koninklijke mantel, met de 'Imperial State Crown' op zijn hoofd, de 'Sovereign's Sceptre in zijn rechterhand en de Sovereign's Orb in zijn linkerhand.
Charles_Camilla_officiële_foto

11) Charles' eerste Trooping The Colour

Ieder jaar wordt in juni de officiële verjaardag van de vorst van het Verenigd Koninkrijk gevierd tijdens Trooping the Colour. Dit jaar is het de eerste keer dat de verjaardag van Charles gevierd wordt.

charles-trooping-the-colour
Trooping the Colour 2023.

12) Hoog bezoek 

De Amerikaanse president Joe Biden brengt op 10 juli 2023 een bezoek aan Londen en gaat langs bij Charles om het te hebben over manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Het is hun eerste ontmoeting sinds Charles koning is.

Charles_Joe Biden_2023

13) Dankdienst in Schotland 

In Schotland wordt in juli 2023 voor koning Charles een dankdienst gehouden, waar hij opnieuw ‘gekroond’ wordt. Geen hoofdrol voor de Schotse kroonjuwelen dit keer, want anders dan bij de officiële kroning op 6 mei worden de Schotse regalia enkel getoond aan de 74-jarige vorst.

Charles Schotland dankdienst

14) Het record van koningin Elizabeth verbroken 

Alhoewel koningin Elizabeth zoveel bijzondere records heeft verbroken als vorst van Groot-Brittannië, heeft Charles zijn moeder toch met iets ingehaald. Koning Charles kan wel nooit zijn moeder evenaren als langst zittende vorst, wel is hij in zijn eerste jaar als koning actiever geweest dan zijn moeder in haar eerste jaar als koningin. In zijn eerste twaalf maanden had Charles op 161 dagen officiële verplichtingen, vier meer dan Elizabeth in haar eerste jaar op de troon. Dat meldt The Telegraph op basis van een analyse van de Court Circular, de dagelijkse agenda van het Britse hof.

charles-zonnebril

Charles bezocht ook een stuk meer locaties. In totaal legde hij 550 bezoeken af, terwijl Elizabeth in haar eerste jaar niet verder kwam dan iets meer dan 400. Zo zie je maar, ook zoon Charles weet van aanpakken. 

Benieuwd naar welke veranderingen koning Charles in het afgelopen jaar heeft ingevoerd? Dat lees je hier! 

Dit heeft koning Charles veranderd sinds het overlijden van koningin Elizabeth

Lees ook over:

Dit heeft koning Charles veranderd sinds het overlijden van koningin Elizabeth

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--